Најновије вести

Руски писац Шаргунов у Грачаници: Дошао сам да вас упознам

У организацији издавачке куће “Службени гласник” из Београда, Међународног београдског сајма књига и Дома културе “Грачаница” организован је “Сајам књига у гостима”, у оквиру којег је У Грачаници представљен портрет једног од најпознатијих руских писаца млађе генерације Сергеја Шаргунова.

 

Руски писац Сергеј Шаргунов рекао је да му је био сан да посети Србију.

“Ја сам овде дошао да покажем моју књигу, да се упознам са народом, да чујем што више од вас, како бих могао да направим целокупну слику, јер се Руска Федерација максимално труди да помогне људима на Косову и Србији, али је исто тако веома битно да од обичних људи добијемо што више информација”, казао је Шаргунов.

Поред тога што је публици у Грачаници желео да представи свој нови роман “Албум без фотографија”, руски писац и новинар Сергеј Шаргунов ће боравак на Косову искористити да у разговору са људима, направи и репоратужу о животу Срба на Косову.

“Ми смо зато овде, да сазнамо што више о вама, како би смо кроз текстове и репортаже могли да покажемо праву ситуацију и како живите овде, а мени много значи то што имам директан контакт са вама. Обично говоре, и то је тачно, да ми не можемо да будемо већи Срби од Срба, али сам исто тако дужан да кажем да ми подржавамо људе у Србији и ми смо много тешко поднели бомбардовање 1999. године”, рекао је Шаргунов.

Шаргунов се дотакао и Петера Хандкеа, овогодишњег добитника Нобелове награде.

“Он је исто говорио о животима Срба, о тешким ситуацијама. Говорио је о правди када нико то није желео да чује и када су сви гледали да максимално сакрију оно што се дешавало овде, а он је успео. Сада је, након доделе награде његова реч дошла до изражаја”.

Новинар и директор Дома културе Грачаница Живојин Ракочевић је присутнима прочитао шта роман “Албум без фотографија” нуди читаоцима.

“”Албум без фотографија” нуди фотографско сећање на проживљено, на лично искуство нашег савременика, којег веома погађа оно што се дешава с Русијом и око ње. Шаргунов је био учесник политичких збивања која већ сада могу да се назову најновија историја Русије. Његова литература и поглед на свет оличавају савремено руско и постсовјетско друштво. Иако млад писац, већ је постао лице новог реализма у руској књижевности. Књига је аутобиографска, написана с љубављу и беспоштедно – у односу и према домовини и према сопственом дару”.

На промоцији је била и мајка невино убијеног Димитрија Поповића, Јоргованка Поповић, која је писца даривала мајицом и медаљом са синовљевим ликом. Она је на тај начин желела да искаже захвалност Русији, која је писала о овом немилом догађају.

Руски писац Сергеј Шаргунов рођен је у Москви 1980. године, студирао на Универзитету Ломоносов, по професији је новинар, а тренутно је депутат у Државној думи Русије.

Подели на: