Најновије вести

С ПОНОСОМ ПРЕДСТАВЉА ШИРОМ СВЕТА СРБИЈУ И СВОЈ ГРАД

 – Поносна сам на свој град зато што стварно мислим да знање, атмосферу и љубав коју доживите у овом граду не можете у неком већем, никада – каже Невена. Три пута представљала Србију на Евросонгу

 

Да је Косовска Митровица одувек била центар урбаног и културног живота на Косову и Метохији потврђује и пример Невене Божовић која је, поред осталог, три пута представљала Србију на Песми евровизије. Митровчани су због тога и те како поносни на њу, али можда још више на начин на који је изградила каријеру, без афера и скандала што готово звучи невероватно када се зна какви трендови владају на музичкој сцени овде и у свету. Управо о својим почецима везаним за Косовску Митровицу, али и о својој каријери, представљању Србије на Песми евровизије и о музици уопште Невена Божовић говорила је прошлог четвртка у Европској кући у Косовској Митровици, у оквиру серијала „Инспиративни разговори”. И док многи наводе углавном тешкоће живота у Косовској Митровици, нарочито у послератним годинама, када је Невена која сада има 25 година стасавала, она наводи предности.

ДРУГАЧИЈА ОД ДРУГИХ

– Поносна сам на свој град зато што стварно мислим да знање, атмосферу и љубав коју доживите у овом граду не можете у неком већем никада. То што сам ја стекла овде и могућности које сам овде имала да идем у две средње школе, да тренирам, да се бавим собом у сваком смислу, сигурно не бих могла у другом граду – каже Невена. Њени музички почеци везани су за Музичку школу у Косовској Митровици и познати митровачки Дечји фестивал „Цвркути са Ибра” где је однела прву победу. Имала је срећу да учествује на овом Фрстивалу у време када су на њему, као скоро нигде у свету, деца осим што су певала уживо, што је и данас пракса на „Цвркутима”, била праћена оркестром који је свирао уживо.

– То певати уживо у пратњи оркестра и да деца имају тај доживљај да се песме праве за њих, то треба чувати као и наш Џез фестивал који доводи светске музичаре и где сви, без икаквог питања додатног, долазе овде. То је нешто на шта сам ја поносна и о чему увек причам – каже Невена. Истиче да је знање које је стекла у Музичкој школи у Косовској Митровици одредило њену каријеру и пуна је хвале за овдашње професоре, посебно Душана Поповића који је написао њену прву песму. Каже имала је праву срећу да су је учили прави педагози посебно у том узрасту од седам до 12 година, који је за децу најбитнији.

– На то сам посебно поносна и то је права срећа, јер видите данас шта се све дешава, на који начин се деца такмиче, у какве воде и кругове, ни криви ни дужни упадају. Ја, искрено, као педагог то не подржавам никако и сматрам да децу увек треба да буду деца чиме год да се бавила а поготово музиком. То је нешто лично и, пре свега, унутрашње неко задовољство, а данас се то презентује, на један, слободно могу да кажем погрдан начин – говори Невена.

КАД СТРАНА ПУБЛИКА ПЕВА НА СРПСКОМ

На неизбежну констатацију, кад је Невена у питању, да своју каријеру није градила путем скандала, провокативним наступима и преко жуте штампе она каже да воли да се прича о њој само кад је музика у питању и ништа друго.

– Како време пролази шватам да сам све супротно од оног што треба да будем да би се бавила музиком данас, зато што ми пажња прија само докле се тиче музике. Никако у неком другом смеру. Ја једноставно нисам по природи таква. И мислим да то никада нећу бити. Не знам колико је то добро. Можда је то данас лоше, можда би се ствари брже одвијале, али то је нешто што не бих никако мењала код себе јер у супротном не бих била искрена у било чему што радим. Једноставно, оно што се дешава на сцени то сам ја и овде са вама и приватно – каже ова млада певачица и педагог. Важно поглавље у њеном животу и оно што је учинило познатом на домаћој и међународној сцени су учешћа на Евросонгу, али и другим такмичењима и фестивалима.

– Најуспешније моје учешће на Евровизији, што се тиче пласмана било је, у Ротердаму, где сам освојила треће место. То је за мене била прекретница у каријери. Тада сам одлучила да дефинитивно желим да певам, пошто је код мене клавир увек био на првом месту. Тада сам имала 13 година и ишла у 7. разред у школи у Косовској Митровици – присећа се Невена. Ове године, такође је представљала Србију на Евросонгу које је одржано у Израелу. Иако се није пласирала у врх табеле, јер свима који прате ово такмичење је јасно да тамо добра песма не одређује победника, Невена каже да је задовољна својим учешћем и тим што је у Израелу покупила симпатије публике.

– Касније ми је изненађење било да сам ушла у финале, ту нема више ни подршке суседних земаља, поготово када смо ми у питању. Та Евровизија је за мене свакако била нешто посебно, јер сам се представила својом песмом за коју сам написала и текст и музику и у 70 одсто аранжмана учествовала. Све сам радила онако како сам ја желела, то је велика привилегија што је екипа препознала да је то добро. Изгледала сам како сам ја хтела, сцену је радила Евровиозија, екипа из Шведске. Желела сам да будем сама на сцени и да отпевам песму и то на српском језику. Посебан осећај је кад видиш да људи певају на српском, а сигурна сам да нико од њих не говори српски језик, и то у Израелу, што је велики успех. На крају је лично задовољство и срећа да је тај наступ био онакав каква треба да буде, то је најбитније. Посебно тај осећај кад кажу Србија и ви отпевате своју песму, то је исто као што и наши спортисти раде, ту своју улогу доживела сам сваки пут тако – истиче Невена. Серијал „Инспиративни разговори”, како каже испред Еврпске куће Милан Милосављевић, организују са истакнутим личностима из Косовске Митровице, са особама које су допринеле српској заједници, а Невена је, како каже, један од најбољих амбасадора Косовске Митровице више од десет година, откако траје њена каријера. С. К.

Подели на: