Најновије вести

Са ликовне колоније „Покајница 2021“ у Великој Плани: Учествује Филип Ристић, сликар са КиМ

На недавно отвореној 53. сликарској колонији ,,Покајница 2021” у Великој Плани, која је међунардоног карактера и одржава се традиционално, ове године учествује и млади акдемски сликар са Косова и Метохије, мастер сликарства у класи Зорана Фуруновића, Филип Ристић из Штрпца. Поред њега учешће су узели и сликари Гребо Стивен Граy (Енглеска), Красимира Друмева, и Диана Митева (Бугарска), Марија Здравковић (Београд), Горан Јовановић (Књажевац), Иван Ивковић (Велика Плана).

Ликовна колонија Покајница основана је 1968. године. Оформила ју је група сликара из Велике Плане, са идејом да се једном годишње окупе и стварају заједно, настављајући тако идеју Надежде Петровић из 1905. године. Временом колонија је попримила међународни карактер, каже Мирослва Јовановић из центра закултуру „Масука“ који већ четврт века орагнизује ову културну манифестацију. У протеклих пет деценија колонија је угостила више од 300 уметника из Србије и иностранства, који су Великој Плани у наслеђе оставили око 400 лепих слика.
Међу сликарима који су стварали у Великој Плани су и Драган Лубарда, Владислав Шиља Тодоровић, Бранко Протић, Чен Ли Фан, Јагода Живадиновић, Јармила Вешовић, Мишел Барзан, Мирослав Масин, Александар Луковић, Синиша Жикић, Бранко МИљуш, Ана и Филип Пангреш, Никола Вукосављевић, Јулита Малиноска.
С.Ђ.

Подели на: