Најновије вести

Са пута у Немачкој

КУД ”Копаоник” из Лепосавића ниже успехе. Игре и песме са Косова и Метохије одушевиле су госте у Франкфурту, где су чланови овог КУД боравили недавно. Након тога освојили су бронзану плакету Савеза аматера Србије.

 

Једно незаборавно гостовање остварили смо у Немачкој у Франкфурту, где смо топло дочекани и представили се нашој дијаспори поводом великог јубилеја 800 година самосталности СПЦ , каже Ђорђе Лакушић, уметнички директор и кореограф КУД ”Копаоник”, након повратка из ове земље.

– Програм је започео у Храму Васкрсења Господњег у Франкфурту , где је свечано обележено осам векова аутокефалности СПЦ. Свети Сава је давне 1219 године у Никеји добио аутокефалност за Српску православну цркву и тиме је увео српски народ у православну породицу, речено је између осталог у току целовечерњег програма у току којег је остварен наступ и нашег КУЂа. Осетили смо топлину добродошлице, а великим аплаузима поздрављен је сваки наш наступ, каже Лакушић.

Иначе, наступ КУД ”Копаоник” организовала је Канцеларија за Косово и Метохију и Комисија за нестала лица уз помоћ Генералног конзулата Србије у Франкфурту. Приредби су присуствовали епископ немачки и диселдорфски Григорије , епископ западно амерички Максим, као и Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова Србије, Жељко Јовић, заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију и многи други.

– У оквиру овог програма представљена је и нова књига ”Бити са другим”, владике Григорије, а представлха теолошко истраживање прилагођено читаоцима. Након промоције ове књиге наш фолклорни ансамбл извео је пет сликовитих кореографија са Косова и Метохије, а програм између кореографија био је обогаћен видео пројекцијом о историјским чињеницама о манастирима и црквама на Космету, каже Лакушић.

Колико је активно ово Културно уметничко друштво говори податак да су до сада гостовали широм жемље и на свим континентима, проносећи фолклор Косова и Метохије. Колекцији признања и захвалница придружена је најновија бронзана плакета са гостовања у оквиру сабора фолклора Савеза аматера Србије, који је одржан почетком априла у Чачку.
– Свакако да нам све награде за наш рад и наступе значе и наставићемо по утврђеном плану и програму своје активности убудуће, поручује Лакушић.

В. Вукојевић
Подели на: