Најновије вести

“САД покушавају да створе повољну климу за политички договор Београда и Приштине”

Сједињене Америчке Државе покушавају да у наредних годину дана створе повољну климу за решавање политичких питања између Београда и Приштине, рекао је за РТС Драган Ђукановић, председник Центра за спољну политику. Истакао је да се евентуална победа Бајдена на изборима у САД неће одразити на однос те земље према Западном Балкану.

 

Председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да је најважнија порука посете Ричарда Гренела Београду и Приштини опредељеност САД да дође до имплементације онога што је било потписано у Белој кући у оквиру споразума о економској нормализацији 4. септембра.

“Чини се да су САД опредељене да имплементирају најбитније сегменте споразума који је потписан 4. септембра, а то су кључни инфраструктурни пројекти, изградња ауто-пута мира између Ниша и Приштине, за санацију железнице на Косову и повезивања са Србијом и паневропским железничким коридорима, улагање у мала и средња предузећа. Мислим да је то важно за развој наше земље”, рекао је Драган Ђукановић током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Навео је да значајно што САД указују на значај економског повезивања региона, као и то што је Приштина пристала да учествује у “мини шенгену”.

Када је реч о политичком аспекту Гренелове посете, Ђукановић оцењује да САД покушавају у наредних годину дана да створе повољну климу за окончање политичких питања између Београда и Приштине.

“Европска унија је преузела иницијативу. Ја нисам у потпуности сигуран да ће она то успешно да реализује. Без поновног и јаког укључивања САД, мислим да је прилично илузорно очекивати да ће у наредних, чак и годину дана, како предвиђа споразум о економској нормализацији успети да дође до значајнијег продора када су у питању политичка питања”, казао је Ђукановић.

Додао је да му се чини да Брисел није спреман да отвори најосетљивије теме, попут статуса Заједнице српских општина и других питања од којих зависи елементарни живот Срба на Косову и Метохији.

Говорећи о предстојећим председничким изборима у САД, Ђукановић је оценио да се евентуална победа Бајдена неће одразити на однос САД према региону.

“Мислим да ће Бајден имати другачију агенду према Западном Балкану, односно, пробаће да убрза нерешена питања на Балкану. С друге стране, не мислим да ће суштински доћи до промене, конкретно, када је реч о споразуму о економској нормализацији”, навео је Ђукановић.

Истакао је да ће кључни делови споразума из Вашингтона за САД остати диверзификација енергетских извора, снабдевања Србије енергентима, као и набавка опреме за 5Г мрежу.

“Очекујем да, ако дође до победе Бајдена, тај однос буде у извесној мери модификован, уз инсистирање на убрзаном решавању одређених регионалних питања”, оценио је Драган Ђукановић.

Подели на: