Најновије вести

САМО ЧВРСТОМ ДИСЦИПЛИНОМ МОЖЕМО ПОБЕДИТИ КОРОНУ

 Председник Србије Александар Вучић најавио је да би могла да буде уведена целодневна забрана кретања Александар Вучић наводи, гостујући на ТВ Прва, да ће зарад живота људи, ако буде било потребно предложити да полицијски час траје 24 сата.

 

ХОЋЕТЕ ЛИ САД ПРАВДУ ИЛИ ЖИВОТЕ?

Коментаришући одлуку о повлачењу дозволе за шетњу кућних љубимаца у периоду од 20 до 21 час, председник је навео да је та одлука донета јер се боримо за животе људи, иако је то, како је казао, можда неправедно према већини људи који поштују мере владе о полицијском часу. „Ми имамо најстроже мере у Европи, али нећемо се либити да наредне недеље уведемо двадесетчетворочасовни полицијски час, ако не буду бољи резултати”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва. Додао је да чека анализе кинеских стручњака после чега ће одлучити о евентуалном увођењу забране кретања током 24 часа на две седмице. „Одмах ћу за пола сата то решити”, рекао је председник Србије, објашњавајући да ће се сачекати бројеви о степену смртности, броју заражених и процене колико ће болнице моћи да приме. Навео је да су готово све болнице у Београду пуне и да ће, после Сајма, нове привремене болнице бити направљене и у Арени, Пиониру, Пинкију и другим халама. „Када будемо имали 300, 500 и 1. 000 заражених у једном дану, где да их сместимо? Морамо да градимо стално, да купујемо кревете”, навео је Вучић. Упитан како изгледају болнице изнутра, рекао је да је Мишовић одлично сређена и реновирана, да је имала 31, а сада 135 нових респиратора, и да је најјаче упориште са респираторима. „Купљено је 480 нових респиратора који треба да стигну за осам дана, а већ је у систем убачено 400 других респиратора”, навео је председник и додао да тренутно у Војводини има 161 слободан респиратор, а у Београду 320. Додао је да у Србију треба да буде допремљено још 30 милиона хируршких маски, као и 15 милиона маски са филтерима које трају 12 сати. „То набављамо сваког дана, али тешко је до тога доћи”, рекао је председник.

МОГУЋА ПОМОЋ ОД 100 ЕВРА СВИМ ПУНОЛЕТНИМ ГРАЂАНИМА

Председник Србије Александар Вучић наводи да се, у оквиру мера наметнутих корона епидемијом и ударом на економију, размишља о томе да се свим пунолетним грађанима Србије на поклон да по 100 евра. „То је велики новац у маси, дакле то је још око 520 милиона евра. Сваком пунолетном грађанину, запосленом, незапосленом, пензионеру, ко год да је, једнократно”, открио је Вучић. Коментаришући критике које добија због мера, истиче да се Србија налази у језивој ситуацији, те да мере нису хир. „Мере нису хир, то није одвратна власт која шиканира нормалне грађане. Ово није нормална ситуација, ситуација је језива и наш посао је да се тако и понашамо”, рекао је Вучић за Прву. Упитан да ли му се чини да грађани поштују мере Владе, Вучић се позвао на изјаву епидемиолога Предрага Кона да држава има карт бланш да донесе и рестриктивније мере, да би било мање људи на улицама и мање контаката.

КО БОГА ВАС МОЛИМ, ОСТАНИТЕ КОД КУЋЕ

Подсетио је да су најугроженији старији и људи са хроничним обољењима и да они морају посебно да се чувају, те да су све мере усмерене на тај циљ. У том смислу, навео је да су данас преминуле две баке, 1938. и 1934. годиште, које каже, нису имале никакву шансу. „Када видим да баке и деке имају чисту клиничку слику, а после два дана оду на респиратор… одмах је крај”, рекао је председник. Подсетио је да су угроженији и гојазни људи, уз оне са хроничним обољењима. „Али, имамо и оне који немају никакву болест, а лекари то објашњавају на различите начине… Није ни важно, могу и људи млађих година да страдају”, рекао је Вучић. Председник је више пута током емисије поновио: „Ко Бога вас молим, останите код куће”.

ДРЖАВА ПРИПРЕМА ПОМОЋ ФИРМАМА

Председник Александар Вучић изјавио је да је у пакету мера за опоравак српске привреде, погођене коронавирусом, више од пет милијарди евра. Најавио је да ће се за мала и средња предузећа исплатити минималне плате за три месеца. Размишља се и о помоћи сваком пунолетном грађанину у износу од 100 евра. Вучић је за ТВ Прва истакао да ће кроз тај програм мера бити пружена помоћ привреди, како малим и средњим, тако и великим предузећима, а надлежни размишљају и како да помогну „малима”, пре свега, повртарима или млекарима. – Такође, посебна подршка ићи ће угоститељству и хотелијерству – додао је Вучић. Исторемено, неће бити смањења плата у јавном сектору, као ни пензија, јер смо се, каже, „спремали за овако нешто”. Вучић је рекао да је држава издвојила 700 милиона евра за подршку микро и малим предузећима како би њихов бизнис опстао после кризе. Према његовим речима, подстицај ће добити сва она предузећа која нису отпустила више од 10 одсто радника, а да ће све оне који су раднике запослили гледати да награде. „Сви предузетници, микро и мала предузећа, за три месеца, макар и не трајала читава криза око короне, платићемо минималац сваком предузетнику, фризеру, обућару, пекару, таксисти, свакоме без изузетка и сваком од њихових запослених”, рекао је Вучић. Најавио је да исплата неће кренути по завршетку ванредног стања, већ за месец дана, јер су држави потребна два месеца да види да ли су радници оптуштани или не. Уколико је неко отпустио раднике па вратио, биће му плаћено. Председник је истакао да се Србија на озбиљан начин припремала и посветила опоравку после кризе. Најавио је ојачавање програма „Србија 2025”, како би људе запослили кроз инфраструктуру и сачували и оне који су се вратили у земљу. Навео је да захваљујући томе што је Србија на здравим ногама, ми сада можемо лакше да примамо ударце него други у региону. Циљ Србије је да после свега крене убрзаним растом и заузме своје место у свету, јер ће после кризе доћи до нове политичке и економске расподеле у свету. „Кренућемо брзо и снажно после короне, парама и оптимизмом”, поручио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

НАША ОБАВЕЗА ЈЕ ПОМОЋИ НАШ НАРОД НА КиМ

Обраћајући се јавности прошлог петка председник Србије Александар Вучић је истакао да је највећа и најтежа дужност Србије да помогне српском народу на Косову и Метохији. – Наша највећа и најтежа обавеза је, а обавеза и одговорност је, да помогнемо и нашем народу на КиМ. Молимо Србе да се придржавају мера које је прописала Влада Републике Србије. Помажемо и снабдевамо тржиште на КиМ на све могуће начине и наставићемо то да чинимо, посебно ће наши Срби моћи да купе све што је потребно и на северу. Верујем да ћемо у потпуности успети да стабилизујемо тржиште брашна у наредна два дана – нагласио је председник Вучић.

Подели на: