Најновије вести

САЊАМ ДА ПРОШИРИМО АКТИВНОСТИ ФОНДАЦИЈЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Свуда је важно место где смо поставили Теслину бисту, али на Косову и Метохији посебно. За мене, као и за сваког нормалног Србина, Косово је жила куцавица земље Србије и ако је одсечемо јасно је шта се дешава после тога. Наше комшије и једни и други имају јасно дефинисан свој национални интерес и то раде, мора се признати одлично, док смо ми и даље “као рогови у врећи” – рекао је Никола Лончар, оснивач Теслине научне фондације из Филаделфије

 

 

Од 8. до 11. јула Теслина научна фондација из Филаделфије организује међународну манифестацију „Дани Николе Тесле 2023” у Србији. Програм ће се реализовати у Београду, Шапцу, Сремској Митровици и фрушкогорским манастирима. Уз научне трибине о Николи Тесли биће и друге врсте програма о лику и делу нашег научника о којима ће говорити домаћи и страни учесници. О фондацији и реализацији других активности за „Јединство” говори оснивач Теслине научне фондације из Филаделфије, енергични Србин који живи и ради у САД, Никола Лончар.

  • Теслину научну фондацију сте основали како бисте промовисали лик и дело Николе Тесле. Који су главни програми које тренутно реализујете?

Промоција Николе Тесле и његовог дела је основа како смо кренули. Прва поставка је била Никола Тесла Инвенторс Цкуб, клуб иноватора пре 20 година где је први део био прича о Николи Тесли и његовим делима, а у другом делу „игра и вежба мозга”… једна страна поставља проблем, а друга тражи најоптималније решење. Мењали смо области и то је одлично функционисало. То смо задржали до данашњег дана у школама, али и у животу јер је златно правило дефинисати проблем и тражити најбоље решење. Касније смо прешли на оснивање фондације и поред овог дела увели смо рад са децом и поставку Никола Тесла клубова. Годинама је био експериментални програм у школама у Филаделфији и са Франклин институтом. Када смо решили да пређемо и на друге земље схватили смо да је за сваку земљу потребно модификовати програм и сада радимо на томе. Одржали смо десетак конференција у НY и Филаделфији још више на ту тему, а ове године и у Београду, Сремској Митровици и Шапцу. На нашем вебу и друштвеним мрежама ваши читаоци могу погледати још доста тога. Други програм који радимо и који је исто толико важан је „Теслин народ”.  Са групом стручњака смо урадили истраживање и тражење најбољег начина за сарадњу матице и дијаспоре. Одржаћемо више конференција на ту тему, као и снимање документарног филма у Србији и САД.

  • У склопу активности веће видљивости Тесле до сада сте широм света донирали 34 бисте нашег научника, а једну сте 2016. године донирали Техничком факултету Универзитета у Приштини, привремено измештеном у Косовској Митровици. С обзиром да већ неколико деценија живите у српском расејању, колико Вам је битна та веза са Косовом и Метохијом?

Биста ТЕСЛИНОМ НАРОДУ ОД ТЕСЛИНОГ НАРОДА на тако важном месту јасно даје поруку свима који то виде. Захваљујући нашем уметнику Бојану Микулићу, који је донирао свој рад и средствима са којима смо располагали успели смо да извучемо максимум. Свуда је важно место где смо бисту поставили, а на КиМ посебно. За мене као и за сваког нормалног Србина Косово је жила куцавица земље Србије и ако је само одсечемо јасно је шта се дешава после тога.

  • Можемо ли наредне године очекивати да се део програма одржи на Косову и Метохији?

То је као нешто о чему сам сањао још кад смо поклонили Тесла бисту. Први корак је да се на факултету и у локалним местима оснују Никола Тесла клубови. То је невероватан потез, много више важан него што се у овом моменту може и замислити. Клубове треба организовати и на енглеском за странце. Испод клуба главни део је ТЕСЛИН НАРОД верујем да је порука јасна свима. Ако се све то деси схватићу озбиљност и укључићемо Тесла клубове са КиМ широм планете где ми будемо имали шансе. Нама је потребна помоћ, заправо сарадња на терену.

  • Који су Вам планови након завршетка ове манифестације?

„Много хтео много започео”. Прво треба освежити екипу са новим сарадницима, јер мислим да сам исцрпио садашње сараднике максимално. Најбољи остају, а неко одустаје, јер немају времена, или једноставно су се преморили. Поставка организације је мој примарни задатак. Почетком септембра организујемо награђивање Американаца који су урадили нешто значајно за Теслин народ и Николу Теслу, а започели смо и програм „Најбоље српске снајке и зетови”. То уједно снимамо са две екипе, једна у Србији једна у САД. Наравно, снајке и зетови могу бити припадници свих народа.

  • Сведоци смо да Хрвати упорно покушавају да Николу Теслу представљају као припадника хрватског народа, користећи његово место рођења на територији данашње Хрватске. Да ли ће на крају успети у томе и да ли се у САД Никола Тесла третира као амерички научник српског порекла или хрватског порекла? 

Више пута сам писао о томе. Ми никог не можемо зауставити да ради тако нешто, али можемо урадити боље од њих. Међу Хрватима има један мали део који је врло коректан и они су први који за то треба да се боре исто као и ту на КиМ са Албанцима. Наша држава скоро да ништа не предузима поред великог буџета којим располаже. Сада изгледа да ће ТСФ и ТНФ Србија урадити већу конференцију него сви заједно. То је проблем што се све гледа политички и ко ће где добити поене. Нема ни неке посебне сарадње са институцијама државе. Наше комшије и једни и други имају јасно дефинисан свој национални интерес и то раде и то им се мора признати врло добро или одлично, док ми и даље као рогови у врећи. Једном речју можемо да учимо од њих.

  • Као Србину који годинама живи и ради у САД колико Вас дотичу сва ова дешавања на Косову и Метохији, да ли су САД ублажиле став према Србији и српском народу и шта је неопходно чинити како би нам опет постали савезници као у два светска рата?

Јасно дефинисати национални интерес свих Срба света, урадити предлог и израдити национални програм свих Срба света. Пуно пута смо сви ми у фандацији о томе писали и причали, али без подршке одређених институција и појачања екипе нећемо моћи то урадити. Матица српска је за сада једина институција која подржава наш пројекат, а позивам све заинтересоване да ми се јаве на Теslinnarod@ gmail.com. Понaвљам, ми нисмо политичка организација,нити подржавамо кога нити смо против. С вером у Бога и боље сутра! Р.Комазец

Подели на: