Најновије вести

Сатрично-хумористички стихови

Друга збирка песама Горана Миликића – „Елементарно непогодан“

 

После прве збирке песама „Како је настала библија“ поетски стваралац Горан Миликић, рођен у Приштини, ове године је код истог издавача „Нова поетика“ Беогард, објавио и другу збирку песама „Елементарно непогодан“ која је настала током пандемије и епидемије коронавируса. Песме Горана Миликића су препознатљиве по тематици и огорченом песничком певању на све важне теме које нас окружују. Збирку је започео песмом „Нарпавићу ја од овог песму“ у којој говори о берзи рада која песника никада и нигде не препознаје као тражиоца посла, а њему је најудобније у тој песничкој одећи јер када се у њу обуче може да пише о чему год жели. Он читаоцу представља свет у коме живимо на себи својствен и младалачки начин који никога не вређа јер нам горку истину саопштава стиховима и речима какве сваки човек данас понекад изрече. Понекад су то и псовке, али нека и то је део идентитета па зашто их не би било и у стиху. Свет поезије Горана Миликића садржи разноврсне теме. Његове песме су изненађујуће, често ироничне јер песник на многе негативне појаве гледа са презиром који није могао боље да савлада него поетаски, мрском и вулгарном речју, у поезији ретко употребљавану.
Горан Миликић који је ратна дешавања 1999. године дочекао на Косову и Метохији, све доживео и преживео, данас дубоко понире у суштину савременог друштва и пише и о злу. Пише и о бесконтактном плаћању и о електронском новцу у песми“Елекронски новац“. Дакле о крипто-валути у песми у којој у сатирично-хумористичким стиховима предвиђа да ће нас финансијска технологија довести до минских поља и до Гогија. Минска поља не могу да умину у њему јер су део његове и наше трагичне приче. Љубав је такође важна потка за његове стихове и као већина песника најлепше пише о оној неостварениј или оставреној, али недосањаној љубави, о Марији, о којој увек може да се сања и пева. Она је ту уз песника да каже „не“ кад суза крене.
Збирка песама Горана Миликића „Елементарно непогодан“ садржи око 60 нових песама у слободном стиху. Он живи и ствара у Београду.
 С.Ђукић

 

Подели на: