Најновије вести

„Седам јутара сутра“

„ПАНОРАМА – ЈЕДИНСТВО“ ОБЈАВИЛА ЗБИРКУ ПОЕЗИЈЕ РАДОСАВА СТОЈАНОВИЋА

 

Ова поетска збирка дише, просветљава и шири видике о томе шта је живот и колико су важене „мале ствари“
Још једну збирку песама „Седам јутара сутра“ (Из речника неизрецивог ) песник и књижевник Радосав Стојановић је поверио приштинској „Панорами-Јединству“ у којој је својевремено радио као новинар, уредник и главни уредник. Књига је објављена у оквиру библиотеке „Григорије Божовић“ а рецензент је директор Панораме, Рада Комазец. „Седам јутара сутра“ је збирка песама које указују на озбиљност искусног песника као доброг тумача живота и дешавања у њему и који је свестан извесности краја. Песник представља публици бројне слике и пејсаже живота и увек из свог времешног угла, али није ни песимисита нити оптимиста већ здраворазумски релаиста. У новој збирци Радосава Стојановића „Седам јутара сутра“ склупчало се преко 170 песама које је аутор разврстао у седам књига како би читаоцу било прегледније да их сагледа и да их доживи. Песме збирке „Седам јутара сутра“ су тако н аписане да изазивају лагане емоције које сваки читалац има или их је доживео у односу на оно о чему је песник писао. Читалац тако може да се стави и у улогу песника јер му све те песме личе на сопствене доживљаје, па може да се превари да их је сам писао, а да му их је песник украо.
Радосав Стојановић истински живи своју поезију. Чињеница да је живот страшно врело и страшно инспиративно извориште за сваког човека, Радосаву Стојановићу значи толико да у сваком моменту може да буде инспирисан и да у сваком моменту може да напише песму. Али, он то не каже. То се примећује из широког спектра његових мотива и наслова песама. Раде Стојановић се у потоњим песмама увек враћа завичају, свом Млачишту код Црне Траве, за које у новј збирци каже: „Ти си мој спас и мој бродолом“… Као што и доликује песнику, Радосав Стојановић је сачувао нерскидиву везу са природом па се у једној песми пита “ зашто српски песници беже у градове“ . Природа, дакле продубљује зденац инспирације тако да и овај песник пише, „Треба у брда поћи“. Бројне су његове песме о шуми, трави, птици, мраву, сванућу, води и ветру, о тишини коју је коначно и сам спознао као нешто што се учи и што се ћити…
Др Марија Јефтимијевић Михајловић, виши научни сарадник у Одељењу за књижевност, Института за српску културу Приштина са седиштем у Лепосавићу, је у препоруци за ову збирку, између осталог, рекла: -Има неколико песама које су оставиле посебно добар утисак, као што су „Божанска твари“, „Језик свих ствари“ и, посебно, „Крајпуташ“.
Збирком поезије „Седам јутара сутра“ Радосава Стојановића продукцијска кућа „Панорама – Јединство“ значајно је богатија, а читаоци свих генерација се и кроз ову поезију могу научити да вреднују живот онако и онолико колико им је природом дат. Ова поетска збирка Рада Стојановића дише, просветљава и шири видике о томе шта је живот и колико су важене „мале ствари“.
С.Ђукић

Подели на: