Најновије вести

Селаковић: Док Албанци вредно раде на уједињењу Албаније и КиМ, Брисел ћути

Од Брисела ефективно не може да се види ништа, каже Селаковић. Осим што се ћути на планове о формирању Велике Албаније, ћути се и на неиспуњавање обавеза Приштине које су проистекле из дијалога.

 

 

Када је реч о плановима за стварање тзв. Велике Албаније, шеф српске дипломатије Никола Селаковић каже да је то „само једна од прилика да видимо колико ће Брисел и сви остали да остану неми и да се не огласе на тако нешто“.

“Можете да видите све лицемерје и дволичност када је у питању однос према оним изазовима са којима се читав Западни Балкан суочава. Као што ћуте на све најаве које се тичу Велике Албаније, тако ћуте и на овакве процесе, а као што видите, Албанци и са једне и са друге стране границе вредно раде на таквој врсти зближавања”, каже Селаковић за Пинк.

На питање какве би биле реакције да Србија ради на уједињењу са Републиком Српском, Селаковић истиче да ми то не радимо и да поштујемо територијални интегритет БиХ са РС, а у складу са Дејтонским споразумом.

“Наш народ у Српској недвосмислено подржавамо и волимо, али имамо јасне ставове када су у питању она начела односа у међународној заједници и међународног права, која и нама чувају позицију по питању Косова и Метохије”, каже Селаковић.

Подсећа да Србија сваки пут очекује од Брисела и запада да се огласе, а да сваки 10. пут кажу: „Па, ми нисмо за то, то смо већ рекли“.

“Ефективно ништа не можете да видите, као што не можете да видите суштински јасне притиске када је реч о испуњавању обавеза Приштина које су проистекле из дијалога”, рекао је министар.

Подели на: