Најновије вести

Селаковић: Док је Курти у Приштини, дијалога вероватно неће бити

Наредне недеље у Србију долазе европски и амерички изасланик Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар. Централна тема биће питање дијалога Београда и Приштине, а шеф српске дипломатије Никола Селаковић каже за РТС да је очигледно да, откад је Курти на челу владе у Приштини – дијалога није било и да га вероватно неће ни бити.

 

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је рекао да ће централна тема приликом разговара са Мирославом Лајчаком и Габријелом Ескобаром бити питање дијалога Београда и Приштине и све што оптерећује те односе на путу нормализације.

“Наша позиција и оно што се не мења је то да смо увек спремни да седнемо за преговарачки сто и да разговарамо, али нам је очигледно да откад је Курти у Приштини и откад се он пита, да није било дијалога и да га вероватно неће бити, док год он одлучује”, рекао је Селаковић гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Истакао је да је Београд посвећен дијалогу, да нам је очување мира и стабилности, али и интереса на Косову и Метохији приоритет.

Београд, каже, одмерава своје потезе и мудро доноси одлуке.

“Чињеница је да велики број држава жели да чује Србију и са њом разговара – Србију која је две године заредом најбрже растућа економија, која је угостила пријатеље из Несврстаних, што је оставило дубок утисак међу њима, Србију која се убрзано развија”, рекао је Селаковић, наводећи да је то резултат политике председника Александра Вучића.

“Србија ће бити добар сусед”
Коментаришући трусну ситуацију у региону, Селаковић је рекао да ако можемо нешто из ње да научимо, то је колико је вредна политичка стабилност у Србији.

“Не можете бити задовољни када је само вама добро. Зато је улога Београда и Србије веома важна. Ми својим примером шаљемо проуку, развојем иницијатива као што је Отворени Балкан, инфраструктурним повезивањем”, рекао је шеф српске дипломатије.

Каже да ће Србија бити добар сусед који ће тежити да развија добре односе, да се концентрише на тачке где имамо иста гледишта и заједничке интересе.

Када је реч о тензијама на истоку Европе, Селаковић је рекао да се нада да ће бити постигнути и реализовани договори који ће водити смиривању ситуације.

“Руска Федерација је наш традиционални пријатељ, братска земља и савезник, Украјина је такође словенска, православна земља. Није добро да међу онима који су до јуче једну кућу делили постоје било какви сукоби”, рекао је Селаковић.

Подсећа да је Србија кроз то прошла.

“Као држава и народ који је прошао кроз деценију ратовања, када је свет бележио највећи тренд развоја, не бих то никоме пожелео. Све што може да доведе до његовог избегавања, томе треба прибегавати”, закључио је Селаковић.

Подели на: