среда, 07. децембра 2022. | 22:00
Најновије вести

Селаковић: Извештај ЕП недопустив позив на признање једнострано проглашене независности Косова

Предлог извештаја Европског парламента који је усвојен пред његовим Спољнополитичким одбором на недопустив и неумесан начин позива државе ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност наше јужне покрајине да промене мишљење, сматра министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

 

 

У саопштењу које је достављено медијима Никола Селаковић наводи да Европска унија, иако већина њених чланица признаје самопроглашено Косово, као кровни политички ентитет годинама уназад настоји да макар формално задржи позицију статусне неутралности, док апел известиоца Европског парламента Виоле фон Крамон упућен групи од пет држава да признају самопроглашено Косово оцењује као флагрантно одступање од досадашње политичке праксе Брисела.

“Подсећам да се и дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ одвија уз поштовање принципа статусне неутралности и да је то предуслов да се до било каквих трајних и одрживих решења дође”, наводи Селаковић.

Сматра да је најблаже речено недипломатски, а за преговарачки процес Београда и Приштине некорисно то што је Спољнополитички одбор ЕП допустио да се “лична лобистичка иницијатива госпође Виоле фон Крамон преточи у нешто што треба да буде званични документ институције ЕУ”.

Од институције ЕУ очекује да дају шансу дијалогу Београда и Приштине тиме што ће, како каже, стати на позицију статусне неутралности, те да ЕУ не буде део проблема, већ део решења када је реч о стабилизацији прилика на Западном Балкану.

Подели на: