Најновије вести

Селаковић Кофоду: Захвалност Данској на подршци Србији на ЕУ путу

Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је са шефом данске дипломатије Јепеом Кофодом и захвалио Данској на подршци европском путу Србије, истичући да постоји велики простор за даље унапређење политичке и економске сарадње две земље. Кофод је изјавио је да је Србија одлично реаговала на кризу изазвану пандемијом коронавируса и посебно похвалио економске резултате Србије.

 

Никола Селаковић је, на заједничкој прес конференцији са шефом данске дипломатије Јепеом Кофодом, рекао да су нарочиту пажњу у разговору посветили и економском успеху и предузетим реформама.

“Упознао сам га на напретком у области владавине права, слободе медија, свега што је значајно на нашој европској агенди, а разговарали смо и о геополитичким питањима, миграцијама”, рекао је Селаковић.

Он је захвалио Данској на подрсци европским интеграцијама Србије, а Кофоду посебно на изјави пре посете, да наш регион припада европској породици, демократске провинијенције и да је место Западног Балкана у оквирима ЕУ, у статусу пуноправне чланице.

Селаковић је саговорника упознао и са иницијативом “Отворени Балкан”, која, каже, пружа прилику региону да се концентрисе на будућност, на оно што нас спаја – да кроз унапређенеје економске сарадње радимо много више за будућност свих грађана.

Министар је истакао и да су Данска и Србија две државе које везује више од 100 година дипломатских односа.

О посвећености и инетересовању Данске и данског народа за Србију, истакао је Селаковић, нарочито говори пример Данца Вилијама Мелгарда, који је лечио српске рањенике у Првом светском рату, заљубио се у народ, земљу, у једну Спркињу и остао да живи у Куршумлији, где је основао први Дом здравља који данас носи његово име.

“Он је био и остао стуб српско данског пријатељсва”, нагласио је Селаковић.

Додао је да је договорено да се инситуционализују политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Данске, као и да приликом наредног сусрета буде потписан Меморандум о разумевању.

Раније данас председник Републике Србије Александар Вучић примио је министра спољних послова Краљевине Данске Јепеа Кофода и том приликом рекао да га радује интензивирање политичког дијалога Србије и Данске.

Кофод: Србија одлично реаговала на ковид кризу
Министар спољних послова Данске Јепе Кофод изјавио је да је Србија одлично реаговала на кризу изазвану пандемијом коронавируса и посебно похвалио економске резултате Србије.

“Србија је близак партнер Данској, надам се да ће наше партнерство даље напредовати, и наши односи јачати. Много је потенцијала за развој економске сарадње”, рекао је Кофод на заједничкој прес конференцији са министром спољних послова Николом Селаковићем.

Он је посебно похвалио начин на који је Србија изашла на крај са ковид кризом и како се економски развила.

“То је инспиришуће за нас”, нагласио је Кофод.

Он је указао и да је Данска одлучила да обезбеди милион доза за Западни Балкан, посебно земљама које су мање успешне од Србије.

Нагласио је да је Данска посвећена европским интеграцијама Србије и да уочава позитиван напредак у обласитима владавине праве, слободе медије, додајући да би желео још брже усклађивање Србије са Европском унијом, иако је и ту, каже, приметан значајан напредак.

Указао је да Данаска жели да настави дијалог са Србијом, као и да се нада да ће ускоро моћи да узврати гостопримство српском колеги, те је позвао шефа српске дипломарије Николу Слеаковића у посету Данској.

“Хвала на гостопримству. Рекли сте да се др Вилијам Мелгард заљубио у народ и земљу. То није тако тешко да се деси”, приметио је Кофод.

Када је реч о кризи у Авганистану, Кофод је навео да се мора учинити све како би се решила ситуација у тој земљи.

Подсетио је да је Данска имала своје трупе и велике инвестиције у Авганистану, те да је важно да се спречи могућа криза, додајући да ће Данска пружати помоћ у евакуацији људи који жлее да напусте Авганистан.

 

Подели на: