Најновије вести

Селаковић: На КиМ нећемо седети скрштених руку

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић указао је данас да Србија није та која ће изазивати проблеме на КиМ, али “неће ни да седи скрштених руку док је неко шутира и шамара”.

 

 

Селаковић је подсетио да Србима прете одузимањем приватне имовине после најаве Приштине да ће од 1. октобра вршити заплене возила са српским регистарским таблицама.

“Знајући наш народ на Косову и Метохији, он сигурно неће прихватити да му се нешто одузима, било милом, било силом”, упозорио је Селаковић у интервјуу за Политику и истакао да се таквим претњама нашем народу заправо намећу ознаке које аутоматски имплицирају на тзв. косовску државност.

Он је подсетио да је председник Србије Александар Вучић оценио да су најновије одлуке Приштине озбиљна безбедносна претња и поручио да српски народ овог пута неће прећи преко тога.

“Председник Вучић нарочито је апострофирао озбиљну посвећеност дијалогу и конструктивност иако смо били суочени са променљивим интензитетом неконструктивности Приштине, која је у суштини директно проузрокована наклоњеношћу групе западних земаља, спонзора њиховог сепаратизма”, рекао је Слаковић и подсетио да су западне земље које су признале “државност” тзв. Косова, исте оне које се данас заклињу у принцип територијалног интегритета и суверенитета Украјине.

Селаковић предочава да се основна људска права Срба гурају под тепих и то не само у последњих 10, него 15 или 20 година и подсећа да је Приштина претила да неће признавати наше личне карте, док истовремено због таблица прете одузимањем имовине, односно аутомобила.

“Кулминација је било увођење једностраних антицивилазицијских санкција на српску робу, без икаквих јасних санкција усмерених на саму Приштину. Почетком ове године Срби су онемогућени да се изјасне на редерендуму о променама Устава Србије у области правосуђа, а почетком априла и да изађу на изборе. Неке земље Запада покушавају да увере Београд, како тобоже раде на томе да се Србима омогући уживање политичких права и учешће на рефендуму и изборима, али онда се појаве са неком тужном вешћу и кажу – ето, ми смо дали све од себе и поново буде онако како Приштина хоће”, наводи Селаковић.

Он сматра да смо по свему судећи једини који верујемо да се дијалогом може доћи до решења и подсећа да смо константно суочени са “ултралицемерним приступом”.

Такав лицемеран приступ, према његовим речима, долази од бројних западних земаља “које нас убеђују да треба остати у дијалогу, али да он не буде усмерен на компромис, ни нормализацију односа, него на међусобно признање”.

“Убеђују нас да је нама неопходно нечије признање. Србија је међународно призната независна држава још од 1878. године. Историја лицемерја не траје неколико дана или месеци. Пре 24 године Савет безбедности УН доносио је прве резолуције – 1160, 1199, 1203 које су се тицале Косова и Метохије и у све три не само да се потврђује наш територијални интегритет и суверенитет, него се борба косовских Албанаца изричито назива тероризмом и терористичким деловањем, усмереним ка сепаратизму”, каже Селаковић и подсећа да смо на основу тих резолуција добили и резолуцију 1244, којом је успостављена међународна администрација УН.

Према његовим речима док смо ми говорили о међународном праву и његовим принципима, они су нам одговарали да постоји нешто што су назвали нова реалност.

“Сада видите са Украјином како се ођедном истопила та прича. Та тзв. нова реалност на КиМ је створена агресијом 19 држава против наше земље, потом игнорисањем и злоупотребом међународног присуства и систематским некажњеним злочинима над српским народом, као и уништавањем нашег верског и културног наслеђа којим се нико не бави”, рекао је Селаковић и подсетио да је после 23 године број Срба повратника на КиМ мањи од три одсто, најмањи у било ком постоконфликтном простору на свету.

Подели на: