понедељак, 16. маја 2022. | 17:02
Најновије вести

Селаковић: Национално јединство око важних питања

Присуство председника Александар Вучића на седници редовног годишњег заседања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве веома је важно и представља озбиљан корак ка ономе на шта српски патријарх Иринеј указује – да се створи једна врста националног јединства и консензус око питања од животне важности за државу и народ, изјавио је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

 

Селаковић је рекао да је једна од кључних тачака спајања интереса државе и цркве Косово и Метохија и да јучерашњи разговор може само више да допринесе ка стварању минимума националног јединства око неких ствари око којих не треба да постоји спорење.

“Самим тим је овакав догађај, као што је присуство председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика и нашег председника редовном заседању сабора веома важно и нешто сто се није много пута у прошлости догодило”, рекао је Селаковић.

Он је указао да председник Вучић има јасан став да црква има право на своје виђење и ставове.

Селаковић је подсетио да је патријарх рекао да се председник Вучић јуначки бори и указао и на озбиљне неизвесности у тој јуначкој борби, имајући у виду да је косовско питање једно од најкомплекснијих.

“Идеално решење постоји у нашим главама, али је далеко од реалности, преседникова политика је да извучемо максимум у границама наших могућности. Разговор јуче није био нимало лак, али је био отворен”, рекао је Селаковић.

Он је додао да је поред питања КиМ било реч и о другим пројектима, од којих је неке председник Вучић сам иницирао, између осталог и да се заврши Храм Светог Саве.

Селаковић је навео да ће највећи део мозаика у Храму ове године бити готов.

“И поред тога што јучерашњи разговор није био лак, важно је да је до њега дошло и да смо изашли не као две, већ као једна српска страна. Улога патријарха је велика, и све похвале, јер је он имао мудрости да упути овакав позив двојици председника и да лични допринос који делује помиритељски и разумно за цео наш народ без обзира где живи”, рекао је Селаковић.

Он је додао да су две ствари на КиМ важне – народ и светиње.

Подели на: