Најновије вести

Селаковић: Неповредивост граница важи и за границе Србије

Ако се залажете за неповредивост граница то онда значи да не можете да дирате ни границе Србије, поручио је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић коментаришући наводни нон пејпер којим се предлажу промене граница на Западном Балкану.

 

 

Шта да мислим о томе? Не знамо ни да ли постоји такав нон-пејпер. Нагађати одакле је, ко је аутор, не вреди”, рекао је Селаковић на ТВ Прва упитан шта мисли о том папиру ако постоји.

Он је додао да жели да укаже на то да сви страни саговорници са којима је разговарао као министар спољних послова истичу неповредивост граница, али да на то сви другачије гледају.

А када је реч о том папиру, како примећује, у Србији имате део чаршије која је спремна да каже да КиМ није део Србије.

“Ја кажем да јесте, и ако се залажемо за неповредивост граница то онда значи да не можете да дирате ни границе Србије. И ко год да напада овај папир, треба то да има на уму. Ако хоћес да штитиш себе, штити и оне око себе. То је оно што Србија показује, и увек каже да поштује територијални интегритет БиХ. Тачка. То значи да поштујемо Дејтонски мировни споразум”, нагласио је Селаковић.

Упитан да прокоментарише речи лидера Странке демократске акције (СДА) Бакира Изетбеговића да је спреман да “стане испред људи” ако буде новог рата у БиХ, каже да о томе не жели ни да размишља.

“Док су други спремни да причају о рату, о чему не желим ни да размишљам, моја сфера интересовања је колико аутопутева можемо да направимо, колико плате можемо да подигнемо, да побољшамо ствари, да причамо о вакцинацији…Чак је и немачки министар спољних послова Хајко Мас говорио похвално о нашој вакцинацији. Где ћете веће признање од тога”, указао је Селаковић.

Упитан да прокоментарише то што из међународне заједнице нема реаговања поводом нових изјава из Приштине о “репрограмирању” дијалога, Селаковић каже да их позива и да ће увек позивати оне у ЕУ који имају осећај сопствене одговорности за то што називају косовском државносћу да их опомену и врате на прави пут, али констатује да их не опоминују зато што су их они и створили.

Селаковић каже да још и не зна када ће бити настављени разговори са Приштином, али да Србија инсистира на томе.

Он каже да став пет земаља Европске уније да не признају такозвану независност Косова је гаранција да ће преговори бити вођени на фер и коректан начин.

“Да не живимо у бајкама, 22 од 27 чланица ЕУ су признале такозвану независност Косова. То су земље које нас посматрају као равноправне стране. Пет земаља не деле тај став и подржавају преговоре. Управо та разлика је гаранција да ће преговори бити вођени на фер и коректан начин. Очекивати од некога ко је признао сецесију дела суверене државе да промени став, није реално, наравно да до тога неће доћи”, оценио је министар.

Помиње се и враћање на “нулту тачку”, осам година после постизања Бриселског споразума, којим се предвиђа стварање Заједнице српских општина.

“Враћање на ”нулту тачку” би било да сви одступимо од свега што је договорено. Да ли је то поента? Могу да кажем да ћемо се борити за наш национални интерес”, закључио је Селаковић.

 

Подели на: