Најновије вести

Селаковић: Није изненађење захтев за признање, јесте што је у честитки

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да га није изненадило то што САД тражи међусобно признање Србије и тзв. Косова, али га је изненадило што такву тежњу председник САД Џозеф Бајден износи у честитки поводом Дана државности Србије.

 

 

Он је за ТВ Хепи рекао да то показује став америчке спољне политике.

“Међутим, оно што је за нас најважније, како у актима међународних организација тако и саме ЕУ с којом водимо преговоре о придруживању и чланству, такве ствари се не постављају као услов. А и да стоје, јасан је наш став, тај став је изнет на једном од најважнијих места у свету, а то је у септембру Бела кућа”, рекао је Селаковић.

Како каже, Србија је међународно призната држава и не треба јој признање од тзв.Косова.

Селаковић је истакао да Србија има позицију на којој инсистира, а да и САД имају своју позицију на којој инсистарају.

“То није разлог да ми од своје позиције одустанемо, већ да само већи и јачи подстрек да у тој борби за заступање наших интереса будемо истрајни, упорни, мудри. То је један од сигнала ове године која је и најављена као година у којој нас чекају велики притисци и велика искушења у којима морамо да истрајемо и издржимо до краја”, рекао је министар.

Он је навео да Србија не треба да се залуђује да ће велике силе мењати своје мишљење по питању КиМ, јер су многи од њих томе кумовали, те да тзв. Косово третирају као нешто своје и бране на сваком месту.

“Међутим, велике силе нису исте као пре 14 година, али ни Србија није иста и не води се политика на исти начин. Да ли ће се разговарати и са новиом америчком администрацијом о КиМ – да, хоће, да ли ће разговори бити једноставни и лаки – сигурно да неће”, рекао је Селаковић.

Говорећи о посети председника Србије Француској, он је рекао да је француски председник Емануел Макрон иницирао нову методологију придруживања, али је препознат у ЕУ као један од најзначајнијих лидера, неко ко ће се питати и утицати на даља кретања у ЕУ.

“Нисмо се двоумили око нове методологије. Нама одговара нова методологија која ће показати колико смо много урадили. Колико смо постигли и колико је то допринело животном стандарду”, навео је Селаковић.

Подели на: