Најновије вести

Селаковић: Озбиљна перспектива сарадње са Египтом

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да Србија и Египат тренутно постављају основе будуће сарадње за коју је сигуран да има озбиљну перспективу и додао да наша земља жели да даље развија и проширује своје економске односе са Египтом.

 

Селаковић који се налази у званичној посети Египту, у интервјуу за дневни лист са највећим тиражом у тој земљи Ахрам, каже да посебну пажњу током његове посете заузима његово својство специјалног изасланика председника Србије Александра Вучића, у чије име јепредседнику Ел Сисију уручи позив да присуствује конференцији Покрета несврстаних земаља, која ће бити одржана у Београду 11. и 12. октобра.

У том смислу, Селаковић је истакао да је учешће Египта посебно важно, имајући у виду кључну и историјску улогу те земље у оснивању Покрета, као и активности Египта на међународном плану, где делује као снажан промотер основних принципа на којима је Покрет утемељен.

Селаковић је нагласио да су сусрети два председника од виталне важности за унапређење односа две земље.

“Они заједништву Србије и Египта дају нову енергију и охрабрују све нивое наших друштава на сарадњу на унутрашњем плану и борбу за заједничке интересе у међународној арени”, навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је важан циљ његове посете и припрема заседања Мешовитог комитета за економску, научну и техничку сарадњу, чији су копредседници министри спољних послова Србије и Египта, а које је планирано да се одржи до краја ове године у Каиру.

У том смислу, Селаковић је навео да се Србија и Египат озбиљно припремају за предстојеће заседање Мешовитог комитета и да имају амбициозан дневни ред.

Размена искустава из области енергије ветра
Како је навео, Србија је заинтересована за размену искустава у области соларне енергије и енергије ветра, а значајно јој је искуство Египта у области развоја обновљивих извора енергије и спремна је да прихвати сваку врсту сарадње која је у заједничком интересу.

Шеф српске дипломатије је истакао да Србија жели да даље развија и проширује своје економске односе са Египтом, што укључује и повећање трговинске размене.

“Економски односи се у целини добро развијају, али постоје потенцијали за њихов даљи развој и унапређење у бројним областима као што су пољопривреда, туризам, здравство, телекомуникације, грађевина, машинска индустрија, рударство и научноистраживацки пројекти”, рекао је Селаковић.

Према његовим речима, списак робе које би Србија могла извозити у Египат је дугачак и обухвата производе из готово свих индустријских грана, а с обзиром на добре односе Египта са Русијом, Кином и УАЕ, не искључује се могућност различитих трилатералних веза у привредним пројектима.

Каже и да додатну прилику за привреднике обе земље представља и то што су египатска и српска економија умрежене у шире системе слободне трговине, који обухватају тржишта много већа од националних.

Селаковић наводи и да Србија разматра могућност да се у одређеној мери укључи у реализацију инвестиционих мегапројеката, па с тим у вези озбиљно разматра египатски предлог да одређену количину житарица магационира у новим силосима у Суецу, као новом и проширеном логистичком центру у Египту, одакле би српске производе могли да транспортују до крајњих дестинација.

Констатујући да су мала и средња предузећа носиоци привредног развоја, Селаковић је нагласио да је Србија сагласна са оценама да би успостављање и ширење сарадње између тих предузећа у Србији и Египту могло значајно да унапреди економску сарадњу две земље, повећа трговинску размену и позитивно утиче на привредни развој и запосленост у обе земље.

“Очекујемо да ће потписивање Меморандума о разумевању између Развојне агенције Србије и Агенције за мала и средња предузећа Египта дати кључан допринос развоју ове сарадње”, нагласио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије је указао и на то да је Египат постао једна од најомиљенијих туристичких дестинација српских туриста, који су посећивали ту земљу и у време епидемије корона вируса.

“Уверен сам да ће се тренд повећања броја српских туриста у Египту наставити, а то је резултат и побољшања економске ситуације у Србији и рапидног пораста стандарда становништва”, казао је Селаковић и додао да је Србија током претходних седам година кренула путем стабилног напретка чему је кључни допринос дала визионарска политика председника Александра Вучића.

На питање у вези са ситуацијом на Блиском истоку, шеф српске дипломатије каже да Србија са великом пажњом прати дешавања у том региону и региону северне Африке.

Нагласио је да Србија уважава постављање и деловање Египта у решавању регионалних проблема, на начин који доприноси миру и стабилности у региону и шире.

“Подржавамо египатски принципијелни приступ, утемељен на међународном праву и фундаменталним принципима УН-а, да кризе у региону треба решавати по принципу поштовања територијалног интегритета и суверенитета држзава, уз успостављање и ефикасно деловање јединствених националних институција”, истакао је.

Наводећи да су сукоби и нестабилност у тим регионима узроковали избегличку и мигрантску кризу, чије је последице непосредно осетила и Србија као транзитна дестинација, Селаковић је указао на то да је Србија, за разлику од неких других држава, настојала да се према избеглицама и мигрантима односи хумано, свесна да је већином реч о људима који су били приморани да напусте своје домове.

Јединствено у борби против тероризма
Када је реч о борби против тероризма, како је навео Селаковић, Србија и Египат делују солидарно, јединствено и усаглашено и, у том смислу, надлежне службе у две државе остварују одговарајућу сарадњу.

“За нас су драгоцена египатска искуства у борби против тероризма”, додао је српски министар.

Говорећи о спољној политици Србије, шеф српске дипломатије је навео да наша земља води мултивекторску спољну политику, без обзира на приоритетан интерес за приступање ЕУ.

У том смислу, додаје, Србија остварује блиску сарадњу и са другим партнерима, посебно са Кином и Руском Федерацијом, док државе арапског света и Африке за нашу земљу остају посебно значајно место.

“Не заборавите, Србија на територији Африке има 14, а све бивше југословенске републике заједно четири амбасаде”, указао је шеф српске диломатије.

На питање о регионалној политици коју спроводи наша земља, Селаковић каже да је за Србију од кључног интереса очување стабилности у региону и оријентација свих земаља региона ка што интензивнијој сарадњи у свим областима.

“Само такав регион омогућава и одржив развој и саме Србије”, наводи Селаковић додајући да је наша земља тежиште у односима са суседима ставила на развој економске сарадње и, у том смислу, је представио читаоцима Ахрама иницијативу “Отворени Балкан”, за коју каже да за циљ има продубљивање регионалног економског тржишта и успостављање олакшаног кретања људи, робе, услуга и капитала.

Подели на: