Најновије вести

Селаковић: Пуна подршка Кипра Србији по питању КиМ и ЕУ

Кипар је једна од држава која чврсто подржава Србију по питању њеног територијалног интегритета и суверенитета, као што то чини и Србија према Кипру, изјавио је данас српски министар спољних послова Никола Селаковић.

 

 

Након завршетка званичне посете Кипру и своје прве посете након ступања на нову дужност, министар је српским медијима у Никозији рекао да је ту непромењену позицију Србије по питању подршке територијалном интегритету и суверенитету Кипра пренео и свом колеги Никосу Христодулидису.

“Поред тога, Кипар је и један од највећих заговорника пријема Србије у Европску унију и неко ко се труди да нам на сваком кораку и у свакој прилици пружи помоћ и подршку на нашем европском путу”, рекао је Селаковић.

Изразио је задовољство што је у првој билатералној посети био у пријатељској и братској држави као што је Кипар и додао да Србе са Кипранима везује сличан менталитет, култура, иста религија, везе из прошлости, али и заједнички проблеми на очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Такође, додаје министар, везује нас и будућност, јер је, наглашава, стратешко опредељење Србије управо европска будућност.

“Многа искуства која Кипрани могу да нам пренесу на том европском путу и она су за нас више него драгоцена”, истакао је Селаковић.

Каже да је са свим званичницима са којима се састао на Кипру говорио управо о тој подршци коју Кипар пружа Србији, али и о томе колико би она могла да буде и већа уколико би наставили да интензивирамо наше везе.

“Уверен сам да ћемо у наступајућем период уз још јачу и бољу сарадњу на свим пољима помоћи једни другима да нам буде још боље као двема државама”, закључио је Селаковић.

Селаковић и Фотиуи о повезивању српске и кипарске дијаспоре

Посету Кипру Селаковић је завршити састанком са председничким комесаром Фотисом Фотиуом задуженим за хуманитарна питања и прекоморске Кипране, као и сусретом са члановима Друштва српско-кипарског пријатељства.

Селаковић је с Фотиуијем разговарао о повезивању Срба и Кипрана у дијаспори.

Селаковић и Фотиуи су се сагласили да би требало билатерални меморандум о сарадњи Министарства спољних послова Србије и Канцеларије комесара председника Кипра за дијаспору проширити на трилатерални са Грчком, речено је Тањугу у Министарству након тог састанка.

Комесар је понудио подршку Србији у дељењу искуства о организовању дијаспоре, како би и српска дијаспора била боље организована, попут кипарске.

Саговорници су закључили да има пуно простора за повезивање српске и кипарске дијаспоре у заступању и промоцији две државе у иностранству.

Истакли су да би највише пажње требало посветити повезивању младих кроз учење историје, језика, културе, али и на повезивање пословних људи и бизниса.

Српску заједницу на Кипру чини око 2.000 људи.

Подели на: