Најновије вести

Селаковић: Србија и Република Српска нераскидиво везане, мир најважнији

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да су Србија и Република Српска биле и остаће нераскидиво везане у предстојећим годинама, те да очекује да ће интензивно и предано сарађивати на изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона.

 

 

Селаковић је, поводом обележавања Дана Републике Српске, за Срну рекао да је очување мира и стабилности највећи интерес српског народа, без обзира да ли је реч о Србији или некој од држава у окружењу у којима српски народ живи.

Шеф српске дипломатије истакао је да Срби, као највеци народ на западном Балкану, желе да се развијају и своје успехе деле са свима у региону, који, како је објаснио, најзад мора престати да носи етикету турбулентног и нестабилног подрућа и постати зона одрживог и предвидивог развоја.

“Српски народ има своје легитимне националне интересе, али највиши интерес, који Србе повезује где год да они живе, јесте мир, стабилност и развој, како бисмо што ефикасније надокнадили године потрошене у назадовању и стагнацији и ухватили прикљуцак са најбогатијим и најнапреднијим европским друштвима”, рекао је Селаковић, а преноси РТРС.

Према његовим речима, нико не треба да се плаши српског успеха, јер и ова генерација жели да, управо онако како су то цинили и преци, успех остварује на добробит цитавог региона и свих у окружењу.

“Надамо се да ће и друга два конститутивна народа у БиХ бити спремна да сарадују са Србијом и читавим српским народом на остварењу тог циља, јер Србија као центар стабилности региона има искрене жеље да њени економски и друштвени успеси буду на корист свим народима у региону”, рекао је Селаковић.

Он је навео да Србија поштује све своје суседе и територијални интегритет свих комшијских држава.

“Али, Републику Српску и српски народ волимо и увек цемо их помагати и бити уз њих”, поручио је Селаковић.

Цеститајуци празник граданима Републике Српске, Селаковиц је истакао да Србију, када је реч о њеним специјалним паралелним везама са Српском, обавезује Дејтонски споразум, али и расположење и братска љубав огромне вецине градана према сународницима са друге стране Дрине.

“Желим граданима Републике Српске мирну, стабилну и просперитетну будуцност, и на том путу, као и до сада, имаце братску подршку и помоц Србије”, истакао је Селаковић.

Подели на: