Најновије вести

Селаковић: Србија придаје велики значај “Берлинском процесу”

Србија придаје велики значај “Берлинском процесу” и увек ће бити заговорник политике мира и повезивања, јер је то начин да се створи стабилност која је предуслов економског раста, рекао је данас на онлајн састанку министара спољних послова учесница те иницијативе.

 

 

Према његовим речима, “Берлинска иницијатива” се показала као добар форум за јачање регионалне сарадње, развоја, промовисање политике помирења и превазилажења наслеђених проблема из прошлости.

“Нажалост, неки још нису шватили право значење и суштину Берлинског процеса, и да прво треба да почну да поштују међународно преузете обавезе, као што је Договор о регионалном представљању“, рекао је Селаковић, реагујући на чињеницу да је представница Приштине истакла заставу самопроглашеног “Косова”.

Додао је да “Берлински процес” пружа подршку ЕУ интеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере, посебно указујући да је окосница регионалне сарадње усмерена на економско повезивање, као и да се то подудара са спољнополитичком оријентацијом Владе Србије.

“Одговорном и добро осмишљеном економском политиком, Србија је остварила највећи раст у региону, а по стопи раста БДП-а у првом кварталу 2021. године од +1,7 одсто, наша земља се налази на првом месту у Европи”, нагласио је министар, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар је као најактуелнији пример сарадње ове иницијативе истакао успостављање Заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану.

“Србија поздравља Акциони план за Заједничко регионално тржиште. Овај документ је у значајној мери базиран на конкретним предлозима проистеклим из иницијативе коју је председник Србије Александар Вучић покренуо у сарадњи са премијерима Албаније и Северне Македоније“, рекао је Селаковић и додао да ће његовом применом биће проширене могућности за унапређење економске сарадње у региону.

Селаковић је указао и на друге конкретне резултате регионалне сарадње у оквиру ове иницијативе као што су: Регионална канцеларија за сарадњу младих, Транспортна заједница у Југоисточној Европи, са седиштем у Београду, Коморски инвестициони форум Западног Балкана и Споразум о снижавању цена роминга у региону ЗБ.

Селаковић је поновио да је пуноправно чланство у ЕУ кључни спољно-политички и стратешки циљ Србије. Такође, истакао је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика ЕУ, да треба остати на том курсу и закључио да је Србији и читавом региону место у ЕУ.

Подели на: