Најновије вести

Селаковић: У разговорима о Косову и Метохији Србија има реалистичан приступ

Теме о којима су током јучерашње посете председника Александра Вучића Француској разговарали Вучић и француски председник Емануел Макрон су од битне важности, оценио је данас министар спољних послова Никола Селаковић, додајући да је Косово и Метохија била једна од тема.

 

Одговарајући на питање на ТВ Прва који су то нови модели које Француска нуди за решавање питања јужне срппске покрајине, он је навео да на то питање не може да одговори, као и да ће то бити предмет наредних разговора Вучића с Макроном и других државника две земље.

“У разговорима чија је тема Косово и Метохија, важно је да Србија има озбиљан и реалистичан приступ”, казао је Селаковић.

На питање да ли Француска може да притисне Приштину да испуни договорено, шеф српске дипломатије каже да сматра да Француска може много, као и да Макрон израста у будућег лидера земаља ЕУ који ће заједно са Лашетом из Немачке кројити будући пут Европе на светској политичкој сцени.

Из тог угла гледано, каже Селаковић, Француска може много, али Србија не треба да се залуђује да ће Француска, као и друге велике државе, за 180 степени променити своју спољну политику и позицију по питању Косова и Метохије.

“Наше је да имамо најреалистичнији приступ, да се трудимо да путем дијалога и компромиса дођемо до решења и да заиста покажемо праву посвећеност том процесу са шансом да ако тај процес не успе не будемо они који ће бити окривљени за његов неупсех”, навео је министар спољних послова.

Србија покушава све време да постигне нешто квалитативно добро, каже Селаковић и истиче да зато Србија инсистира на дијалогу, испуњавању преузетих обавеза.

“Зато смо своје обавезе благовремено испунили, док приштинска страна то не ради”, каже Селаковић и истиче да чињеница да је Макрон у обраћању медијима говорио о томе и то на отворен и принципијелан начин и да је похвалио иницијативу Србије и Вучића.

То је и признање спољној политици Србије, сматра шеф српске дипломатије и додаје да је то уједно и признање српској политици према питању Косова и Метохије.

На питање да ли је јуче потврђено да нема придруживања Србије ЕУ док се не реши косовско питање, Селаковић каже да то на такав начин није постављено никада до сада и додаје да је чињеница да у поглављу 35 преговарачког процеса стоји обавеза нормализације односа Београда и Приштине.

“На томе се радило, на томе још увек радимо”, додао је Селаковић.

Подсећа да у оквиру саме ЕУ има пет држава које не признају једнострано проглашену државу Косово.

Што се тиче састанка два председника, Селаковић каже да се разговарало и о наставку процеса евроинтеграција и у том смислу наводи да је поздрављено што је Србија прихватила нову методологију, те да очекује да ћемо бити у прилици да до краја ове године у два наврата, односно у јуну и децембру, моћи да сведочимо отварању нових поглавља у оквиру кластера.

Подели на: