понедељак, 18. јануара 2021. | 18:35

Сервер и Бибер: Вашингтонски споразум ће брзо бити заборављен

Флоријан Бибер и Данијел Сервер оцењују да Вашингтонски споразум не доноси новине, јер је велики број његових закључака већ донесен у дијалогу Београда и Приштине, да не представља значајан корак према нормализацији, као и да ће бити заборављен ко год буде победио на америчким изборима, преноси Тањуг.

 

Сервер и Бибер, политички аналитичари, који, иначе, заговарају ставове блиске политици Приšтине, а Сервер важе за албанског лобисту, су то рекли на вебинару коју је организовао Друштвени клуб у Митровици под називом “Процес дијалога Београда и Приштине: Троугао конструктивних нејасноћа”, а пренео Јуропијен вестерн Балканс.

“Политичко помирење у овом тренутку не изгледа могуће јер за то не постоје апетити на српској страни, али економски споразум је добра стратегија”, рекао је Сервер и додао да би могао да има негативне последице за однос Србије и Косова према ЕУ.

Бибер је казао да споразум садржи низ тачака око којих се ЕУ договорила са Србијом и Косовом, попут међусобног признавања диплома и изградње ауто-пут и додао да постоје делови споразума који су, каже, у супротности са политикама Европске уније, као што је одлука о пресељењу амбасаде у Јерусалим.

“Пресељење амбасаде из Тел Авива у Јерусалим било би противно политици ЕУ по овом питању. Ово је посебно проблем за Србију, која је већ далеко од усаглашавања са спољном политиком ЕУ”, рекао је Бибер.

Бибер је оценио да би недостатак јединственог става САД и ЕУ, као најванијих политичких актера, могао да поткопа стабилност на западном Балкану и потенцијално повећа полугу ауторитарности у региону.

Сагласни су и у оцени да би, у одсуству пуног споразума, и Србија и Косово могли да живе са статусом кво.

Подели на: