Најновије вести

Сервер: И Приштина је одговорна за питање несталих, треба да положи рачун за сваку жртву ОВК

Професор Универзитета “Џонс Хопкинс“ Данијел Сервер у новогодишњем интервјуу за Косово онлајн каже да је 2021. била неуспешна година када је у питању дијалог Београда и Приштине, да је тешко да ће доћи до новог сусрета Куртија и Вучића пре избора у Србији, као и да се нада визној либерализацији за Косово у 2022. години.

 

 

Он, такође, истиче да поред Београда и Приштина има одговорност у потрази за несталим лицама. Сервер не очекује напредак у дијалогу бар до српских избора 2022. године.

Именовањем специјалног изасланика Велике Британије, уз два изасланика САД за Западни Балкан, да ли ц́е Вашингтон и Лондон преузети вођство у дијалогу?

САД и даље желе да ЕУ води, али мислим да ц́е и Уједињено Краљевство и САД бити спремније да раде у тандему са ЕУ него што је то био случај у прошлости.

  • Како гледате на санкције САД. Очекујете ли нова имена на америчкој листи?

Да, претпостављам да ц́е бити још именованих људи.

Премијер Курти каже да се питање несталих мора решити, али с обзиром на то да су трец́ина несталих неалбанци, вец́ином Срби, да ли Приштина има одговорност у потрази за несталима?

Да наравно. Приштина треба да полаже рачуне за сваки нестанак о којем има информације. То би требало да укључује и сваку жртву ОВК или других албанских оружаних група.

  • Постоји ли могуц́ност за договор и нови сусрет Куртија и Вучиц́а током 2022. године?

Увек постоји могуц́ност, али сумњам да ће до тога доћи пре српских избора.

  • Очекујете ли визну либерализацију за Косово 2022. године?

Било би глупо да то очекујем, али се надам да ц́е се то догодити 2022. године. Французи и Холанђани треба да кажу Приштини зашто оклевају и да Приштини дају прилику да им удовољи.

  • Очекујете ли вец́у улогу САД на Западном Балкану током 2022. године када је у питању дијалог, али и БиХ?

САД су вец́ више фокусиране на БиХ него што је то било у прошлости и вероватно ц́е наставити своје дипломатске напоре тамо 2022. Али да будем јасан – прави смер за САД би требало да буде више поштовања индивидуалних права у БиХ. Ништа што САД раде не би требало да ојача држање етничких националистичких политичких партија на власти. Они су проблем, а не решење. Грађанска држава била би функционалнија држава у БиХ.

Подели на: