Најновије вести

Сервер: Тачи да поднесе оставку и оде у Хаг, Србија је јака потребна је равнотежа на Балкану

Председник Косова Хашим Тачи требало би да поднесе оставку ако оптужница у јулу буде потврђена у Специјалном суду, објавио је амерички експерт за Балкан Данијел Сервер у тексту на сајту Пеацефаре.нет.
Према Серверовим речима, Тачи то треба да уради достојанствено и оде у Хаг да се брани, преноси Коха.

 

 

Сервер додаје да има довољно примера за то, почевши од бившег премијера Рамуша Харадинаја, и наводи да би на чело Косова требало да дође неполитички кандидат сличан бившој председници Атифети Јахјаги.

“Ако се тужба потврди у јулу, председник Тачи мора да поднесе оставку достојанствено и оде у Хаг да се брани. Бивши премијер Харадинај два пута је поднео оставку да се успешно брани у Хагу. Парламент ће тада морати да изабере новог шефа државе или ће ризиковати нове изборе у року од 45 дана. Истакнути, бескомпромисни и неполитички кандидат, сличан бившој председници Атифете Јахјага, прави је смер. Косово има обиље висококвалификованих људи, нарочито жена. Врло мали број њих може бити оптужен за ратне злочине, а већина је ослобођена корупције и других несавесних радњи”, каже Сервер.

Американци објавили оптужницу

Оптужница против Тачија је, каже Сервер, довела до нагађања да су је Европљани објавили сад зато што се нису слагали са америчком иницијативом за дијалог, али он мисли да су Американци то урадили сами након што су закључили да састанак вероватно неће успети.

“Најава да је тужилац Специјалног суда у Хагу подигао тужбу против косовског председника Хашима Тачија и бившег председника парламента уништила је могућност економског састанка између Косова и Србије који је требало да се одржи у Вашингтону овог викенда. То је натерало неке да мисле да су Европљани то срушили, јер се нису слагали са америчком иницијативом, а неки су годинама критиковали Тачија. Мислим да су то пре Американци урадили јер су закључили да састанак вероватно неће успети”, сматра Сервер.

Према његовим речима, Косову ће бити потребна влада са већином у парламенту и нови председник.

Сервер каже да ниједан косовски премијер не би требало да оде у Вашингтон или Брисел да настави дијалог са Београдом, а да се већина у косовском парламенту не приближи оној коју има председник Вучић, који је на изборима освојио више од 75 одсто.

Да би то постигао, премијер Хоти, који је функцију преузео пре мање од два месеца, мораће да укључи или Демократску партију Косова или Покрет Самоопредељење, који је водио краткотрајну владу пре Хотија.

“Било би сувишно рећи двема странкама да се придруже влади, јер се презиру међусобно. ДПК ће зацелити ране, јер је председник његов оснивач, док је бивши шеф парламента председник странке, а сигурно ће бити и других оптужених из њиховог вођства”, истиче Сервер.

Према његовим речима, после нових избора Самоопредељење би имало још јачу заступљеност у парламенту.

“Али време и политичка трка која захтева нове изборе не одговарају Косову у овом веома важном тренутку. Ослабљена држава биће крхка за све врсте трикова, од Европљана, Американаца, Руса и других. Било би много боље када би снага коју Самоопредељење има била искоришћена без понављања избора“, рекао је он.

Сервер каже да се Косово мора стабилизовати, прво окончањем напада на Србе и њихову имовину и окончавањем унутрашњих сукоба међу албанским становништвом.

Било би лакше с Бајденом

Према његовим речима, напади на Србе дају снагу Београду да каже да етничке групе треба да буду подељене и да територију коју Срби окупирају треба да дамо Србији.

“Такав трансфер територије и људи представља изванредну претњу Косову као независној и сувереној држави, јер би уклонио велику препреку уједињењу са Албанијом”, рекао је Сервер.

Он је додао да састанак у Вашингтону није оцењен као добар и његово отказивање није било губитак за било кога.

“И Косово и Србија морају да побољшају своје политичке и економске односе. Дијалог под водством ЕУ није имао значајне резултате од 2013. године, али Брисел и даље одржава кључне подстицаје да се нормализација односа између двеју земаља оствари, укључујући обећање Косову да ће их пет држава признати. Права улога САД је да подржи ЕУ, што је сада тешко јер Трампова администрација не воли ни Европу ни Унију. Било би лакше са Бајденовом администрацијом, што се чини могућим с обзиром да се ковиђ19 поново запалио у државама на југу и западу. Али то питање неће бити решено до 3. новембра. У овом тренутку, најважнија ствар је равнотежа снага на Балкану. Србија је већ јака”, поручује Сервер.

“Јачање државе Косово је предуслов за бољи резултат”, рекао је Сервер.

Подели на: