Најновије вести

Шестог дана фестивала „Јоаким Вујић“

У Дому културе у Грачаници пред препуном салом изведена је представа „Јелисаветини љубавни јади“ Милана Јелића, у режији Марка Мисираче и продукцији Књажевско – српског театра „Јоаким Вујић“ из Крагујевца.

 

Jелићев текст писан седамдесетих година двадесетог века осветљава тему фрустрације појединца који не може адекватно да одговори на очекивања заједнице.

Јелић кроз сочан, безазлен, скоро петпарачки језик, ствара свет који живи у лимбу између села и града, свет који стално гладује хранећи се паланачким духом који бди и прелива се преко граница времена.
У адаптираној верзији текста упознајемо Јелисавету, Милована, Велинку и Зору, комшије у малом периферијском насељу, смештене у време које може бити иза и испред нас.

Јелисавета, нежна душа која сања о цвећу и мору, затворена у периферијски кућерак с погледом на зид, изненада се заљубљује у молера Милована који јој љубав узвраћа.

Уз Велинку и Зору, Јелисаветине будаласте комшинице које је шпијунирају, трачаре и искоришћавају, пратимо прву годину брачног живота Јелисавете и молера Милована.

У паузи између представа публика је уживала у музчком мрограму – “Дарк скy унплаггед”.

Након тога глумци Регионалног позоришта у Новом Пазару извели су представу „Алфабет и др.“ Бранислава Нушића.

Представа „Аналфабет и др.“ настала је од неколико Нушићевих комада (Аналфабета, Госпођа министарка, Др и Аутобијографија) који описују наш карактер и оно што је најочигледније у овом савременом добу.

Похлеба, једноумље, непбразовање, провинцијализам, потреба за признањем и моћи, куповина диплома, куповина статуса, само су неке од кључних тема којима се ова представа бави.

 

Подели на: