Најновије вести

Шидер: ЕУ мора бити кључни посредник

ЕУ мора бити кључни посредник у дијалогу Београда и Приштине, сматра шеф делегације Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) у Европском парламенту Андреас Шидер.

 

„Добра је вест да се у јулу наставља дијалог под посредовањем ЕУ. Тиме се поново нешто покреће у дугогодишњем конфликту Београда и Приштине. Тиме Европа оправдава своју, не само географску, већ и важну улогу у преговорима“, нагласио је он.

Шидер је, у саопштењу, казао да одлука Специјалног суда у Хагу да објави оптужницу против Хашима Тачија показује да је Косову потребан „нови старт, са новом генерацијом, да би спровела реформе“.

Шидер је скептичан према напорима САД да реши косовски проблем.

„Председник Доналд Трамп жели пред изборе да се прикаже као важна спољнополитичка личност, како би скренуо пажњу са неуспехом у борби против корона вирус кризе и више од 123. 000 мртвих“, критиковао је он.

Шидер каже да, ако бивши амерички амбасадор Ричард Гренел сматра капитализам „леком“ за тешке односе Београда и Приштине, то звучи као реторика из Хладног рата.

„Уместо ретроградне спољне политике неопходан је дијалог на равноправном нивоу, како би се вишедеценијски конфликт решио. Ако аутократе преговарају о договору будућност не може бити у Европи. Вођење преговора мора, због тога, јасно бити на ЕУ“, закључио је он.

Подели на: