Најновије вести

Симић: Осећамо се угроженије због најава из Хрватске

Косовски Срби се након најаве из Загреба да ће на КиМ отворити војни камп осећају угроженије него пре тога, изјавио је данас представник Српске листе Игор Симић и нагласио да би то, ако се обистини, од 1999. године до данас била најдиректнија претња миру и кршење Резолуције 1244.

 

“Најавом отварања војне базе српски народ се осећа угрожењје него што је то било два дана пре”, рекао је Симић и нагласио да ту вест не би могао да назове провокацијом већ директном претњом миру, између осталог и зато што је реч о доласку снага уз које је српски народ пропатио.

Управо тако је доживљавају и Срби са КиМ, рекао је Симић и додао да са друге стране та најава представља директно подривање свега што државно руководство Србије ради свих ових година на изградњи мира, регионалне стабилности и стварања предуслова за економски развој на Балкану што би ишло у прилог и Бошњацима и Србима и Албанцима и Хрватима…

Симић је за ТВ Пинк нагласио да је јуче чак десет градоначелника српских општина изразило противљење милитаризацији КиМ, доласку некаквих хрватских војних снага и отварању војних кампова.

Подсетио је да на КиМ живе и они који су кроз Бљесак и Олују били приморани да напусте домове, и добро се сећају како је српски народ прошао.

“Хрвати не могу да преболе што је Србија сваки дан све јача и јача у економском, али и војном смислу па су смислили неке игре са политичким представницима Албанаца како би ето демонстирали неку снагу која се круни сваки дан”, рекао је Симић.

Поновио је да отварање војног кампа није нешто што би Срби желели и нешто што ће Срби тек тако привхатити.

Додао је да се СЛ противи доласку 1.000 хрватских војника и њени представници су на ту тему већ обавили консултације са прдставницима међународне заједнице на КиМ и скренули им пажњу да би то био гест који не доприноси миру, стабилности и да је противан српским инстересима.

“Противићемо се кроз институције, а верујем да ће нас подржати и наше државно руководство”, рекао је Симић.

Симић је навео да је отварање војне базе беспотребно, јер се број војника Кфора смањује и нагласио да је невероватно да дођу снаге из региона са којима је српски народ пропатио и да они треба да сачувају мир, Србе и српске светиње.

 

Подели на: