Најновије вести

Симић: У рукама српског народа мора остати свих 10 општина

Срби на Косову и Метохији морају да остану јединствени и сложни, јер само такви представљамо бедем који ни Приштина ни њихови ментори не могу да пробију, поручио је данас потрпедседник Српске листе Игор Симић и позвао Србе да искористе право гласа и изађу на локалне изборе који се у покрајини одржавају 17. октобра.

 

Симић је рекао да је важно да се све полуге власти које могу одузму од Приштине и зато је потребно само изаћи до бирачких места.

“Верујем да ће бити пружена подршка кандидатима Српске листе и за градоначелнике и за одборнике, јер у нашим рукама мора остати свих 10 општина на КИМ у којима су Срби већина”, истакао је Симић.

Он је апеловао на грађане да изађу на гласање, наводећи да ово нису обични локални избори, јер се на њима не говори само о локалним темама.

“Потребно је да сачувамо јединствени политички корпус, будемо снажни, сложни и да на тај начин, пружимо отпор евентуалним новим једностраним потезима Приштине који се већ најављују”, указао је Симић.

Он је додао и да је због једностраних потеза Приштине Српска листа била онемуогућена да нормално води предизборну кампању и да се 20 дана са насим грађанима борила за право на слободу кретања и основна људска права.

“Ипак, резултати рада Српске листе које смо остварили овде спроводећи политику председника Александра Вучића дају нам за право да изађемо дигнута чела и уверени да ће грађани подржати политику мира и економског развоја Срба на овим просторима”, навео је Симић.

На питање колико је значајно да грађани изађу на изборе, имајући у виду да се албанске партије у већинским српским срединама мобилишу око јединствених листа Албанаца, Симић је рекао да док су се они борили за основна људска права албанске партије су се ујединиле, посебно на северу у нади да ће окрунити бедем одбране спрских националних интереса.

Истакао је и да су ови избори на којима свако појединачно мора да показе одговорност и спремност и одлучност да остане и опстане на КиМ.

“Само јединствени и сложни можемо да сачувамо пупчану врпцу која повезује Београд и Србе на КиМ, јер без званичног Београда, Канцеларије Владе Србије и председника Вучића не би било живота на овим просторима”, указао је он.

На питање поводом увођења дампинг мера Приштине, а којима се крше и одредбе ЦЕФТ-а и Бриселског споразума, и шта то значи у пракси, Симић каже да је ово политицка мера која ће штету нанети Србима, али и Албанцима на КиМ.

“Влада у Приштини није успела да оствари онај циљ од 20. септембра када су послали до зуба наоружане јединице на прелазе Јариње и Брњак и сада желе пољуљани углед у својој јавности да поврате на овај начин, а на штету трговине између централне Србије и простора КиМ”, објашњава Симић.

Он каже и да са друге стране, економска снага Србије јача и ове мере ће утицати, али много више на оне којима су роба и услуге намењени на КиМ.

Поводом случаја Ивана Тодосијевића каже да је најважније да је ЕУ коначно признала да је прекршен Бриселски споразум, и да су Тодосијевићу пресудом прекршена основна правна правила.

Симић напомиње да су Бриселским споразумом гарантована сва права нашег народа и појединачно и колективно, као и да је приликом изрицања пресуде морало да буде двоје судија српске и један албанске националности, а у овом случају осудило га је моноетничко веће тројице Албанаца.

“Поновно увођење вербалног деликта на КиМ, на тлу Европе у 21. веку је неприхватљиво”, поручио је Симић додајући да се Србима укида право слободе говора, слободе кретања.

Он је апеловао на грађане да швате да су то све игре Приштине како би се Срби уморили и одустали од борбе, али да зато Срби морају да остану уједињени и сложни.

На питање да прокоментарише изјаву албанског премијера Едија Раме да му је циљ каријере уједињене Косова и Алабаније, Симић је рекао да је таква изјава опасна и не доприноси унапређењу односа ни смиривању тензија на терену.

“Ово је и позив Кфору, јер је њихова обавеза да осуиграју мир свим грађанима и безбедност”, рекао је Симић.

Поводом завршетка мандата команданта Кфора Франка Федеричија 15. октобра, он је рекао да Срби од новог командата очекују да Кфор испуни мандат предвиђен резолуцијом 1244, да гарантују мир и сигурност, свим грађанима и да остану статусно неутрални.

“Надам се да се неће поновити ситуација из 2004. године и да ће Кфор наставити појачано присуство у мешовитим срединама на КиМ и деловати превентивно на оне који сматрају да се насиљем могу решавати отворена политичка питања између Срба и Албанаца”, закључио је Симић.

 

Подели на: