Скуп оригиналних научних радова

Нова свеска Баштине у издању Интитута за српску културу Приштина- Лепосавић

Oвај број Баштине сабрао је радове из области књижевности, језик, политикологије и социологије, историје, историје уметности, историје културе и етнологије.
Лепосавић, 23. Јула- Праћењем динамике излажења часописа Баштина, који припремају и издају научни радници и сарадници Института за српску културу Приштина, који већ дадсет година ради у Лепосавићу, стиче се утисак да је он све богатији у погледу обраде тема. Четрдесет седма свеска обухвата широки опсег тема из више области, а у садржинском смислу теме су веома темељно обрађене што је добра основа за сва дала истраживања.
У овом броју најобимнија је област Политикологије и Социологије, а садржи тринаест тема. Међу њима Мирослав Баљак и Миодраг Гордић пишу на тему, Глобализација моћи, Живанка Миладиновић Богавац доноси истраживања на тему, Остваривање и заштита слободе истраживања у јуриспруденцији Европског суда за људска права, Јована Чикић, Почеци социолошког проучавања породице у Србији од Вука до Цвијића, а нове кинеске инвестиције у Србији, намећу и боље познавања специфичности овог далеког, а нама блиског народа, па Татјана Андрејевић пише на тему, Познавање кинеског менталитета – предност приликом пословања. Нина Атлгић објавила је истраживање на тему, Агресија НАТО алијансе на СРЈ 1999. године и крај Југославије.
Предмет овог рада је бомбардовање СРЈ од стране НАТО алијансе 1999. године. У раду се говори о узроцима и поводу за бомбардовање СРЈ. Указује се на то да је крај разбијања СФРЈ био почетак бомбардовања СРЈ , односно Србије , ради остваривања западних претензија према Истоку. У ту сврху износи се мишљење да су СФРЈ разбиле САД, ЕЗ И Ватикан. Сценарио разбијања земље био је исти, који ће се касније применити и у другим земљама, најпре се сатанизује матични народ и држава, затим јој се уводе економске санкције, да би се иза њих бомбардовала земља, а онда довео на власт марионетски режим који ће проводити на власт све жеље западних сила , иза чега се шаљу мисионари НАТО алијансе који испитују како бомбардовано становништво подноси последице НАТО агресије. Бомбардовање СРЈ изазвало је велике људске жртве и огромну материјалну штету , по проценама око сто милијарди долара. Уништене су болнице, домови здравља, школе, медијске установе, путна и железничка инфраструктура, трафостанице, водоводи и друга инфраструктура. Указује се да је агресија извршена мимо Повеље УН , одлуке Савета безбедности УН и без објаве рата . Констатује се да је овакав сценарио разбијања државе примењен и у Ираку и Либији, стоји у кратком сажетку овог рада.
Област књижевности у овом броју Баштине заступљена је са пет радова, док у области језика имамо само рад Милице Михајловић, Лексикологија у наставним плановима и програмима и школским уџбеницима.
У области Историје обрађено је осам тема, можда међу најзанимљивијим је заједнички рад Вељка Ђурића Мишине и Милоша Црномарковића, Краљ Александар Карађорђевић и манастир Високи Дечани.
Између осталог, каже се да је Краљ Александар гајио посебан однос према манастиру Високи Дечани. Своје добротворство према овом манастиру краљ је показивао на разне начине. Тако је, на пример, платио набавку манастирских звона у износу од 36.000 динара. У знак захваллности за сва добротворства, портрет краља Александра постављен је у једну од манастирских одаја.
У овом броју Баштине штампана су И четири рада из области Историје уметности И један из области Историје културе. Такође, у области Етнологије обрађена је једна тема аутора Александра Павловића , Прилози о економским аспектима свакодневице Срба у северној Косовској Митровици.
У овом раду представљени су резултати истраживања свакодневице Срба у Косовској Митровици у условима измењеног друштвено-политичког контекста после рата на Косову И Метохији 1999-е године И етничке поделе овог града на два дела српски И албански. Главна пажња посвећена је аспектима свакодневице, а то је рад, односно економија. Резултати презентовани у овом раду добијени сун а основу теренског истраживања спроведеног у више наврата од 2011 до 2015. године у укупном трајању од око осам месеци.
-Економија на Косову И Метохији је у сенци некадашњег гиганта Трепче. Као економски субјект од огромног значаја за политичку контролу Косова и Метохије, Трепча се још увек није нашла у процесу промене власничке структуре коју спроводи КАП. Иницијативе из Приштине да она буде проглашена за јавно предузеће којим би у целости управљала ткз. косовска влада није мањкало , али услед осетљивости положаја овог комбината у спору између српске и албанске стране, ситуација на терену остала је непромењена. Стање статус цво длимично је на снази због тога што ни сама међународна заједница нема довољно поврења у Албанце да би им препустила управљање рудницима И постројењима , будући да они, каоко је прецизирано, немају модерна знање и квалификације. Као привремено решење , а са циљем одржавања какве-такве производње, формиран је међународни конзорцијум , предвођен компанијама из САД, Француске и Шведске, којем је формално дато да управља целокупном имовином Трепче. Године 2013, евидентирано је 2 600 лица на северу Косова и Метохије који су били запослени у педесетак предузећа некадашњег друштвеног сектора , који иако формално нису престали са радом , већином таворе и чекају боља времена. Друштво на северу Косова и Метохије налази се практично на сталној инфузији и у директној зависности од убризгавања средстава из Буџета Републике Србије. Северна Митровица , као најмногољудније и најгушће насељено место на Косову И Метохији северно од Ибра , представја главни центар потрошње на овом подручју.
Аутопревоз се у условима високе незапослености јављао као вид предузетништва , којем су у северној Митровици многи прибегавали из једноставног разлога јер није захтевао велика улагања и у околностима институционално- правног вакума није подразумевао обавезу придржавања законских прописа.
Ово су само делови из рада којим је осликана свакодневица у Косовској Митровици, а која траје малтене две деценије.
Овај број Баштине садржи и један приказ, а реч је о Аутобиографији Александра Пишчевића ,Мој живот, ауторке Софије Савић.
Припрему ове свеске Баштине суфинасирало је Министарство просвете, науке И технолошког развоја Републике Србије. В.Вукојевић

Подели на: