Најновије вести

Скуп сабраних мисли

“Неопозива харизма” осма књига песникиње Видосаве Арсенијевић из Лепосавића

 

Усвојој осмој књизи , у издању БООК д.о.о. Београд, Видосава Арсенијевић, правник и песник, по вокацији, овековечила је своје исказе, забележила једно време, које је за сада и навек и оставила за незаборав народну мудрост . Ову књигу посветила је првој унучици Елени.
Сам наслов књиге је брижно одабран, и садржи сву дубину исказа. Неопозив, неопозива значи да се одлука треба испунити, од које се не може одустати, а харизма се може дефинисати као позитивна енергија која зрачи из особе која је поседује, којом скреће пажњу на себе и привлачи друге људе. То је особина коју поседујеш или не поседујеш. Све у свему харизма се може описати као уродјени дар . Спојени у наслову ,, неопозива харизма,, уз објашњње дају најбољу слику.
У рецензији књиге, Живадин К. Митровић каже,, Видосава наставља да ослушкује људе око себе, и да узима оно што јој треба, како би оформила израз који делује као народна мудрост. Управо је вештина ауторке у томе да искази стварају утисак као да их је народ кроз векове брусио. По свом карактеру , овај полукњижевни жанр је најсличнији афоризму, али се и разликује од њега. Своја књижевна истраживања у новој књизи назвала је ,, Неопозива харизма,,но она се ни по стилу , ни по карактеру не разликује од оних забележених у предходној и објављених под насловом ,,Истргнуто из контекста.,,каже , измедју осталог, Митровић.
Књига је подељена у више поглавља , од којих је први Сновојава. Изречене мисли носе поруку. Ево неких од њих, слепи су додири, срцем прозбори ! Твоја сам нота, суживотна композиција. Ако одеш, мене испратићеш. Искрале се ноћи, будне су ти очи. Тешко томе ко истину изворно прећути, обелоданиће га јауци. Инати се инат- преображава благодат. Удји у небеске редове, биће ти лакше –све. Ти и ја, стварност обухваћена.
Друго поглавље носи наслов, Узамоћна подстицања. Из овог поглавља издвајамо, Бесане ноћи, светлећи су крици. Смисао и појам две шаке су у молитви. Човек никада није сам – Богом је дан. Источна зора привлачи прва. Јест и биће. Ништа јаче није од неодрециве одлуке.
Светли изгледи духовни су чинови, наслов је трећег поглавља. Из овог поглавља ево појединих мисли, Душа је у срцу , мозак потчињава. Чуда су могућа. Милосрдје сва врата отвара. Суздржи се вољо добра заувек твори нада неприкосновена. У основи свега тачна је мера , а у суштини права вера. Погледај нас неугледне, Господи Боже. Косово ревносно ниси сан! Објављује Видовдан!
Четврто поглавље носи наслов , Полетарац ка срећи. Прва мисао у овом поглављу је , Кад си од речи ,тад понос се дичи. Затим, Чвста веза –необорива теза . Остварена идеја потпуна је Целина. На самом почетку, крај се огледа…
Предпоследње поглавље је , Мисаони –словојезички сажетак , а овде је можда најјача мисао, Буди стиху стих, у строфи смо слогоузвичник- Небески гласник.
И на крају , Поетична легенда, Минут ћутања, С Богом у мислима! Овако се И завршава ова књига сабраних мисли из пера песникиње Арсенијевић. Остају за трајање, за наук И као целомудрено животно искуство, сабрано од предходника за данас И будућа поколења. Тако песникиња И планира, јер је књигу посветила вољеној уници Елени, да се кад научи да чита диви забележеним мудростима. В.Вукојевиц

Подели на: