Најновије вести

  Слика је промишљање, процес и борба

Изложба слика Филипа Ристића у Ликовном салону у Чачку

 

 

Стварање почиње белином, наставља хаосом и завршава хармоничном композицијом

Седма самостална изложба слика  „Хаос“ Филипа Ристића   отворена је у Ликовном  салону у Чачку. Поставка садржи 12 слика великог формата које су настале у претходних годину дана. Ради се о техници уље на платну и акрилик на платну. Посетиоци ће моћи да виде ове слике до 5. априла. Свечано отварање изложбе  поверено је уреднику ликовног програма галерије Весни Петровић.

-Филип је кроз трагање хаоса у онтолошкој потрази за првом сликом. Уметник се у свом  циклусу „Хаос“ враћа својим почецима, својој архислици. Кроз традиционалну технику и  стихијском предавању, он трага за собом. Слика је увек промишљање, процес и борба. У овом  времену, човеку не преостаје ништа него да се врати својој духовности, да се окрене себи, каже др Милена Вукајловић о Ристићевом сликарству.

Као бића која имају неке своје природне циклусе, ми смо увек на неким новим почецима,  сваки нови животни период кроз који пролазимо нас плаши и збуњује. У тим околностима у  нама експлодирају читави универзуми, непрестано настају нове констелације. Распадамо се и  поново састављамо.

-На Ристићевим платнима пред нама експлодирају, горе ватре и прште боје на све стране. Од  густине енергије нема ваздуха за дисање. Све нам то говори о тескоби и притиску коју је Филип  источио из времена у коме живимо и претворио у уметност, напомиње др Вукајловић.

Свака креација доводи у постојање ни из чега у нешто. Одакле долази стваралачка енергија? Где је полазиште стваралачке имагинације? Да ли она лежи у праисконском архетипу, који води порекло до самог зачетка универзума, па самим тим и до Бога? Тражећи одговоре на ова питања, која свакако јесу иманентна колико и само питање настанка универзума, Ристић налази аналогију између Бога ствараоца, и уметника ствараоца. Служећи се класичним ликовним техникама и материјалима, а пролазећи кроз већ устаљене ликовне поетике и изразе, настоји да сам чин стварања приближим публици у што јаснијој форми. Филип Ристић  започиње своје слике белином платна , наставља хаосом, а навршава пражњењем креативне енергије и стварањем једне хармоничне композиције.

Филип Ристић је рођен у Београду 1988. године. Дипломирао сликарство у класи професора Зорана Фуруновића на Факултету уметности Приштинског универзитета са привеменим седиштем у Косовској Митровици. Мастер студије завршио је на истом факултету код истог професора 2018. године. Имао је неколико самосталних изложби, а учесник је више колективних изложби и ликовних колонија. За досадашњи рад добио је две нагарде. Од недавно је члан УЛУС-а. Живи и ствара на Косову и Метохији, у Штрпцу.        С.Ђ.

Подели на: