уторак, 17. маја 2022. | 09:49
Најновије вести

Слика завичаја јача је од крвне везе

Промоција књиге „Узалудна поровера“ др Драгише Бојовића у Новом Пазару

 

 

Направљена је једна важна осовина Нови Пазар -Зубин Поток -Рашка, а ради се о једном простору који је јако близак, рекао је др Бојовић

У Галерији Културноиг центра у Новом Пазару, одржана је промоција збирке поезије “Узалудна провера”, проф. др Драгише Бојовића, историчара књижевности, теолога, песника и редовног професора Универзитета у Нишу. Издавачи ове збирке су “Грађански форум” Нови Пазар, Дом културе “Стари Колашин” Зубин Поток, Центар за културу “Градац” Рашка, што сведочи о пријатељству и доброј сарадњи ових центара, али и о посебној вези аутора са издавачима из три различита места. Прво издање ове збирке поезије било је у оквиру НИЈП Јединство Приштина.
Професор др Драгиша Бојовић је средњу школу завршио у Новом Пазару, чему су домаћини промоције дали посебан акценат знајући да ће вече бити испуњено и сусретом драгих пријатеља из средњошколских дана. О књизи и аутору говорили су директорка Дома културу “Стари Колашин” из Зубиног Потока, Андријана Живановић, уредник издавачке делатности Центра за културу Градац из Рашке, Милојко Милићевић и уредник Сент-а, књижевник Енес Халиловић. Енес Халиловић рекао је да се аутор вечерас “по сенту” вратио у свој завичај из кога, никада није отишао.

-Слика завичаја неретко је јача од крвне везе. Наш аутор рођен је поред Ибра, у дивљој лепоти на падинама Рогозне. Ученик је Дамјана Петровића, врсни познавалац је језика, изизузетно везан за традицију” рекао је Халиловић говорећи о аутору… Везан је за веровања, мишљења и ставове свога народ, образложио је даље Халиловић који Бојовића упоређује са Ћамилом Сијарићем.
Аутор књиге, редовни професор Филозофског факултета у Нишу и управник Центра за византијско-словенске студије Универзитета у Нишу, Драгиша Бојовић рекао је да је управо Халиловић најзаслужнији за објављивање ове збирке поезије.
Продукт је својеврсне културолошке симбиозе ових простора.
-Направљена је једна важна осовина Нови Пазар-Зубин Поток-Рашка, а ради се о једном простору који је јако близак. Жеља ми је била да управо у Новом Пазару имам промоцију јер никада заправо нисам отишао из овог града, рекао је Драгиша Бојовић који је био и уредник школског листа “Наше доба” током средњошколског образовања у Новом Пазару. -Песма Храст ушла је у антологију Мајска руковања, а управо је ово песма из пазарског периода, напоменуо је аутор.
Драгиша Бојовић је објавио 20 књига, од којих две књиге песама “Узалудна провера” и “Света елегија”. Добитник је награда “Лазар Вучковић” и “Грачаничка повеља” за поезију.
Збирка поезије “Узалудна провера” изашла је у издаваштву едиције Сент, односно као заједнички пројекат Дома културе Стари Колашин из Зубиног Потока и Центра за културу Градац из Рашке.
 С.Ђукић

Подели на: