Најновије вести

Слике на линији апстракције и асоцијације

ИЗЛОЖБА СЛИКА И ЦРТЕЖА „ПРОЦЕС“ Филипа Ристића у Галерији „Див Арт“ у Београду

 

Изложба слика и цртежа „Процес“, аутора Филипа Ристића, сликара млађе генерације са Косова и Метохије, отворена је од 2-12 августа у Галерији „Див Арт“ у Београду. Изложба садржи дела која је аутор стварао у периоду од 2021. и 2022. године. Изложбу је отворила кустоскиња Славица Обрадиновић.
Галерија „Див Арт“ представља ову самосталну изложбу академског сликара Филипа Ристића изложеним штафелајним сликама – уље на платну богатог колорита остварене у домену апстракције. Филип Ристић слика широким и одлучним потезом, а слојеви боје стварају нефигуративне призоре. Асоцијативним приступом сликар проналази равотежу својих унутршњих доживљаја. Емоције су такође велика инспирација уметника које преко својих слика преноси на посматрача, који пред овим платнима не остаје равнодушан.
Марина Радосављевић, историчар уметности у тексту каталога о Ристићевој изложби наводи: „Уметност Филипа Ристића је емотивна, састављена од широког и одлучног геста. Његове слике јесу слободне зоне духа на којима Ристић не описује, не губи се у детаљима, већ сугерише, пуштајући гледаоца да реконструише своју визију на подстицај. Резултати тога су радови који преносе комбинације боја час тонске, час контрасне према емоцијама која их оживљава.
-Ристићеве слике су на линији апстракције и асоцијације, он не слика оно што види, него оно што сâм препознаје „као једини могући одговор на апсурд нове холограмске стварности“. Уметнички процес виђен као нужан чин директног изражавања себе, своје слободе и аутентичности изнедрио је уметника који тежи да трансформише велику енергију садашњости, каже се у каталогу ових слика.
-Филип Ристић је изданак приштинске ликовне школе са експресивним изразом – модерним и урбаним, која наставља да живи далеко од места где је настала и продужава се у генерацијама свршених студената, међу којима је и Филип Ристић, који се у свом „Процесу“ развија, иде напред, трансформише се и интервенише шодно усвојеним ликовним законима и начелима.“ Каже Марина Радосављевић. Филип Ристић, рођен у Београду 1988. године. Тренутно је на првој години докторских студија визуелних уметности. Мастер студије завршио је 2018. године на Факултет Уметности Приштинског Универзитета са тренутним седиштем у Косовској Митровици, смер сликарство у класи Зорана Фуруновића. Дипломирао је 2011. на Факултету Приштинског Универзитета са тренутним седиштем у Косовској Митровици на смеру сликарство у класа Зорана Фуруновића. Члан је УЛУС-а. Излагао је на више самосталних и групних изложби. Добитник је више награда: ,,Димитрије Поповић” за најбољег младог ствараоца 2018. године, Грачаница. Награда ,,Галерија Душан Старчевић“ за најбољи цртеж на ИВ Међународном бијеналу цртежа Смедеревска Паланка 2020 године. Похвала у категорији сликарство на Октобарском ликовном салону у Ковину 2021 године. Пет слика великог формата краси просторије ректората Приштинског Универзитета у Косовској Митровици. Аутор је бројних значајних дела и пројеката, попут мозаика за цркву Светог Николе, за надвратник цркве Свете Богородице, за цркву Пресвете Богородице, сви у Средачкој жупи, који су споменици културе од изузетног значаја, али и других.
С.Ђукић

Подели на: