Најновије вести

Смајловић: Без Србије се у региону не може ништа решити

Сједињене Америчке Државе одлучиле су да ипак позову Србију на Самит за демократију у Вашингтону, који организује амерички председник Џозеф Бајден, а колумнисткиња “Недељника” Љиљана Смајловић каже за РТС да се стварно ретко дешава да велике силе на тај начин промене мишљење.

 

Новинарка Љиљана Смајловић подсећа да су две амбасаде у региону раније потврдиле да на Самит за демократију није позван Аљбин Курти и да није позвана Србија, па су обе морале да промене мишљење јер је Србија ипак добила позив да учествује на Самиту у организацији Џозефа Бајдена.

Каже да је још необичније што је и у Америци био велики празник – Дан ветерана, па у Вашингтону “нема никога” јер сви спајају празник са недељом.

“Неко је ипак рекао чекајте, каквог смисла има да ми привлачимо земље у табор држава које неће ићи кинеским и руским путем, а да не позовемо Србију коју желимо да привучемо, а већ је рекла да неће да уводи санкције Русији и налази се на новом кинеском Путу свиле. Бесмислено је да кажемо не занима нас шта Србија мисли”, истиче Смајловићева.

Наглашава да је Србија постала важнија него што је била и да није пука пропаганда власти када каже да се без Србије у региону не може ништа решити и да се мора разговарати са Србијом.

Смајловићева признаје да је сматрала да је можда и боље да Србија не буде на Самиту у Вашингтону ако ће тамо бити група земаља која договара на који начин ће се дистанцирати према Русији и Кини.

“Ја верујем да је то главни модел. То је нова линија поделе у свету. Груписаћемо се по томе ко је демократија, а Американци одрђују ко је демократска земља, а оставићемо на другој страни ауторитарне земље”, објашњава Смајловићева.

“Проблеми не стају на границама држава”
Љиљана Смајловић сматра да се позивом Србији показало да ипак може да се не седи на једној столици и истиче да више нико не говори Србији да мора да покаже да жели на Запад и на само једну столицу.

Каже да јој се организација оваквог самита чини потпуно погрешном у ситуацији када постоји проблем са климатским променама, пандемија, тероризам, сајбер теророризам…

“Све су то проблеми који не стају на границама држава. Те проблеме не треба решавати у таборима. Чини ми се да је то и релтивно лоша порука, да се праве овакви самити. Са друге стране, увек је добро бити за столом и тамо где се решавају важне ствари”, истиче Смајловићева.

Каже да Русија и Кина штите важне интересе Србије у Савету безбедности Уједињених нација, због чега, колико год желела да постане чланица Европске уније, не може да доказује лојалност западном блоку и “откачи” Русију и Кину.

“Сви раде са Кином. Главни Бајденов проблем је што многе земље желе да сарађују са Кином, колико год да су развијене европске демократије, колико год да су колевке демократије. Важна им је трговина са Кином и ту нема помоћи, то ће тако бити”, каже Смајловићева.

Подели на: