четвртак, 08. јуна 2023. | 21:36
Најновије вести

Смрад постаје неподношљив

Мештани Лапљег Села протестују због загађености реке.

 

Мештани Лапљег Села на кратко су блокирали локални пут у селу у знак протеста због нерешавања алармантног загађења реке Грачанке у делу тока кроз ово место. У циљу проналажења главних загађивача и спречавања даљег изливања, највероватније, опасних отпадних вода у ток реке на скупу су најављене и друге мере.
Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да ће општине, уколико друге надлежне институције ускоро не предузму ништа, затворити самоиницијативно канализацију која загађује реку.
-Пријавили смо полицији, били смо на састанку у министарству и хтели заједничке акције између инспекције Грачанице и општине Приштина, али све то до сада није дало резултате. Следеће што ћемо урадити да бисмо спречили ову катастрофу која се дешава у Лапљем Селу и Преоцу, ако се убрзо не предузму потребне активности, затворићемо ту канализацију самоиницијативно, истакао је председник општине Грачаница Срђан Поповић.
Радници јавних служби при Општини Грачаница багером су рашчистили растиње како би пронашли канализационе цеви. Том приликом је утврђено да отпадне воде до Грачанке доспевају потоком из два правца. Владица Трајковић, директор Јавних служби при општини Грачаница рекао је да инспекција при општини Приштина, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, треба да пронађе компанију из Ајвалије која испушта непрерађене отпадне воде које доспевају у корито реке Грачанке. Надлежни при општини Грачаница решење овог проблема виде у изградњи система за пречишћавање отпадних вода.
Председник привременог органа општине Приштина Љубинко Караџић истакао је да овај проблем траје већ неко време и да мештани треба да верују обећањима председника општине Грачаница да ће најзад дугорочно бити решен.
Екстремно загађење реке у току кроз Лапље Село приметно је већ неколико година и смрд који се селима шири постао је неподношљив. Мештани који су и раније указивали на опасност од загађења захтевају хитно решавање проблема јер страхују да последивце могу бити погубне по здравље људи.

М.Ч.

Подели на: