Најновије вести

Шолц: Решење конфликта Београда и Приштине важан допринос миру у Европи

У време рата у Украјини постепено решење конфликта између Београда и Приштине био би допринос миру у региону и целој Европи, оценио је данас немачки канцелар Олаф Шолц након разговора са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

 

 

Он је новинарима пренео да су имали добар разговор, и да је важна тема био рат у Украјини, те је посебно похвалио Приштину што је рано заузела став и подржала санкције против Русије, што како је истакао, заслужује велико признање.

„Западни Балкан је део Европе, и све земље треба да буду чланице, а у то спада и Косово, чије признање је Немачка стално подржавала и то ће чинити и даље“, поручио је Шолц.

Рекао је да ће се касније после подне састати и са председником Србије Александром Вучићем, и да је на разговор позвао изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, јер је важно да „две земље постепене реше конфликт“ у доба у којем имамо рат у Европи, што би био допринос миру у региону и Европи.

Казао је да циљ дијалога мора бити свеобхватни споразум који би отворио европску перспективу обема странама и представљао допринос миру и стабилности у региону.

„Охрабрио сам Куртија на конструктивно ангажовање“, истакао је Шолц о додао да је да је важно да од споразума профитирају грађани, а стабилност је важан услов за инвестиције.

„Желим да допринесем да земље Западног балкана постану чланице ЕУ, а предуслов за мир и стабилност у региону је споразум Београда и Приштине. Желимо напредак и зато радо помажемо да се одрже такви састанци. Ми нисмо судије, који одлучује ко је у праву, већ неко ко треба да омогући да лидери постану договор. Имам утисак да је жеља велика да се сада напредује“, казао је Шолц, и рекао како је током разговора са Куртијем договорено да у оквиру скорије балканске турнеје посети и Приштину.

Аљбин Курти и је на заједничкој конференцији за новинаре са Шолцом изјавио да Немачка треба да помогне Косову да крене напред и затражио визну ливберализацију.

Како је пренео упознао је Шолца са “достигнућем” Косова и намером државе да буде конструктивна и проактивна страна у дијалогу са Србијом.

“Дијалог треба да буде фокусиран на узајамно признавање”, рекао је Курти и нагфласио да ти треба да буде централно питање дијалога.

Курти је најавио и да ће Косово поднети захтев за чланство у Савету Европе и Партнерству за мир и да за то очекују Немачке.

Подели на: