Најновије вести

Шоле: Кључно смиривање ситуације и наставак рада на дијалогу Београда и Приштине

Дерек Шоле, виши саветник у Стејт департменту САД, изјавио је уочи најављене посете региону следеће недеље да је у овом тренутку кључно смиривање ситуације и наставак дијалога Београда и Приштине који би требало да буде заснован на немачко-француском предлогу.

 

 

Шоле је за Јуроњуз Србија рекао да је дух тог предлога и намера САД у подршци том предлогу да се обезбеди евроатлантска будућност и за Србију и за Косово.

“Имајући у виду нестабилност која је тамо трајала и барикаде, добра је вест да су барикаде уклоњене и отворени гранични прелази. Мислимо да је то веома важно у овом тренутку, да обе стране, у Београду и Приштини помогну деескалацији, смире ситуацију и крену да раде на дијалогу које САД подржавају и да покушају да нормализују односе засноване на међусобном признању. То је приоритет и то је порука коју ћу понети у регион”, казао је он.

Говорећи о ЗСО, Шоле је рекао да САД у великој мери подржају формирање Заједница српских општина те да се за то залажу “С партнерима на Косову”.

“Због тога и морамо да разговарамо, морамо да имамо дијалог. Стране у овом тренутку не разговарају и потребан је напредак. Пуно времена и енергије смо потрошили на то да проблеми који нису везани за дијалог буду решени и не измакну контроли. Желимо да на то ставимо тачку и да се разговори наставе”, указао је амерички званичник.

Подели на: