Најновије вести

Шоле пренео Вучићу ставове Вашингтона уочи састанка у Бриселу

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са специјалним саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом, који је пренео ставове званичног Вашингтона уочи сутрашњег састанка у Бриселу.

 

 

Дерек Шоле је истакао да САД потпуно подржавају предлог ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине и да очекује да сутрашњи састанак у Бриселу буде конструктиван, уз приметан напредак ка договору.

Шоле је, такође, рекао да треба да буду примењени споразуми, раније потписани у процесу дијалога, што подразумева и успостављање Заједнице српских општина.

Александар Вучић је рекао да очекује веома тежак састанак, али да је Србија привржена миру и стабилности у региону, те да је у том контексту спреман да ради на концепту и примени понуђеног плана уз јасно одређена ограничења.

Вучић и Шоле су разговарали и о европској будућности Србије, коју САД подржавају, као и о значајним могућностима за развој српско-америчке сарадње у различитим областима, посебно економској.

Председник Србије разговарао је раније данас телефоном с председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и упознао га са ставовима званичног Београда уочи наставка дијалога са Приштином.

Двојица државника су се сагласили да је најважније одржати мир на Западном Балкану.

Подели на: