Најновије вести

Шпанија остаје при ставу о непризнавању самопроглашене независности Косова

Шпанија остаје при свом ставу о непризнавању једностране декларације о независности коју је Приштина усвојила 2008. године, речено је из Министарства спољних послова Шпаније за “Косово онлајн”.

 

Такав одговор Косово онлајн добило је на постављена питања о ставовима Шпаније поводом тежњи да самопроглашено Косово постане члан НАТО-а по убрзаној процедури, о све чешћим изјавама појединих европских и америчких званичника у којима се тражи да га признају оне чланице ЕУ које га не признају, тренутном нивоу односа Приштине и Мадрида…

“Ми бранимо потребу да се питање територије Косова* реши дијалогом Београда и Приштине”, навели су из Министарства спољних послова Шпаније за Косово онлајн.

Како су нагласили, звездица стављена уз назив Косова је ознака која не прејудицира ставове о статусу и у складу је са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.

Косово онлајн подсећа да је министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала у више наврата последњих недеља поручивала је да је време да самопроглашено Косово буде признато од пет држава ЕУ које то нису учиниле, као и да приступи НАТО-у.

Такође, приштинска влада је почетком марта основала Међуинституционалну радну групу за интеграцију у НАТО, на чијем челу је Гервала.

И из других држава европске петорке која не признаје самопроглашену независност Косова, иначе, у претходном периоду је потврђено да се њихови ставови по том питању не мењају. Тако је грчки премијер Кирјакос Мицотакис приликом посете Београду у фебруару поручио да Атина остаје на својој позицији.

“Што се тиче Косова и дијалога, желим да будем јасан, став моје домовине се не мења. Желимо да видимо нормализацију односа Београда и Приштине и зато подржавамо дијалог, као и напоре изасланика ЕУ Мирослава Лајчака. Желимо да се постигне правно обавезујући споразум, који би био у интересу обе стране”, рекао је Мицотакис у Београду.

Изричит је био и словачки министар одбране Јарослав Нађ који је крајем фебруара изјавио да Влада и парламент Словачке имају непромењено мишљење о непризнавању самосталности Косова и да је то перманентан став спољне политике Словачке независно од састава Владе.

Да се не мења ни позиција Кипра, крајем прошле године потврдила је председница Представничког дома те земље Анита Димитрију која је у Скупштини Србије изјавила да Кипар никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Подели на: