уторак, 30. маја 2023. | 00:36
Најновије вести

Шпански министар напустио састанак у Хелсинкију због Приштине

Шпански министар Жозеп Борел, будући шеф дипломатије ЕУ, бојкотовао је састанак званичника ЕУ и партнера са Западног Балкана у Хелсинкију, јер је позивницу добила и Приштина, пишу “Новости”.

 

Како преноси лист, Борел је дошао на самит у Хелсинки, али не и на састанак на којем је био и министар спољних послова привремених институција у Приштини Беџет Пацоли.

То је за лист потврдио и шеф дипломатије Ивица Дачић, који је учествовао на састанку у Хелсинкију, чију атмосферу је и пре његовог почетка “подгрејала” одлазећа шефица дипломатије Федерика Могерини, коју би управо Борел требало да наследи, јер је, противно досадашњој пракси, позвала и Приштину.

“Шпанија је била против тога да се они позову. Јер ово је први пут да је позвана територија која је далеко од статуса кандидата за чланство у ЕУ. Досадашњи Гимних формат ових састанака, који су се одржавали на сваких шест месеци, сада је вештачки промењен и учињен је преседан, па је тако Могеринијева уместо да позове земље кандидате, позвала партнере са Западног Балкана. Ако је досадашња пракса била да се ови састанци одржавају у формату министара спољних послова чланица ЕУ и кандидата за чланство, не видимо никакво оправдање за промену формата”, казао је Дачић.

Он је током састанка у Хелсинкију изразио незадовољство Србије због овог потеза.

Подели на: