Најновије вести

Спектар култура, игара и обичаја

КУД ”Копаоник ” из Лепосавића на Фестивалу фолклора у Уједињеним Арапским Емиратима

Чланови Културно уметничког друштва ”Копаоник” из Лепосавића боравили су више од месец дана, заједно са члановима фолклорних група из још петнаест земаља у Абу Дабију на међународном Фестивалу фолклора, приказавши богатство игре и кореографија наше земље у свакодневним фолклорним наступима.
Лепосавић, 16. Јанура- Реномирано Културно уметничко друштво ”Копаоник” из Лепосавића, ккоје постоји више од две деценије и које се прославило наступима у свим деловима наше земље и на свим континентима, ових дана завршили су гостовање у Уједињеним Арапским Емиратима. Вратили су се пуни лепих утисака из ове далеке земље. Директор КУД ”Копоаоник” и његов кореограф од оснивања Ђорђе Лакушић, поносан је на своје момке и девојке и каже да су на прави начин репрезентовали нашу земљу, наш фолклор и нашу културу уопште.
– Завршили смо гостовање у Абу Дабију, а на овај познати Фестивал фолкора отишли смо на позив наших Министарстава спољних послова и Министарства Културе, а овај фестивал окупио је фолклорне групе из петнаест земаља света. Ово је јединствен фестивал у свету у дужини трајања, јер се активности одвијају два месеца. Ми смо у Абу Дабију боравили нешто више од месец дана, каже Лакушић.
Богатство различитих нација, језика, култура, све је то карактеристика овог фестивала, а цео фестивал заснован је на принципу глобалног села, где свака земља у оквиру свог павиљона представља своју традицију, културу, уметност, старе занате, домаће производе, игру и песму, пре свега.
– На Фестивалу културног наслеђа у Абу Дабију имали смо сто петнаест наступа, а сваки наступ трајао је по тридесет минута, што се може рећи да је и веома захтеван Фестивал. Све је ту било перфектно организовано у кругу од неколико километара, а централно место одвијања Фестивала је фонтана у кругу. Ово је више од Федтивала фолклора могу рећи. То је промоција туризма и трговине, на штандовима су изложени различити проиводи, аутентични за поједине земље учеснице, а на Фестивал мештани и посетиоци Фестивала долазе породично у обилазак и са великом пажњом прете наступе и дефиле фолклорних група. Све у свему то је својевсни спектар игре, песме, дружења, каже Лакушић.
Свакодневни наступи на Фестивалу захтевају велику физичку припрему и издржљивост, а месец дана боравка у овом граду пружа могућност да се град упозна, као и култура ове арапске земље.
– Наш програм је био веома занимљив за све. Причали смо нашу причу, одакле долазимо, а међу њима било је много земаља које су признале Косово. У разговору са њима, мислим да смо остварили добру мисију , да многима укажемо у каквим условима живимо у нашој јужној покрајни. Презентовали смо нематеријлану српску баштину са простора целе Србије, као и фолклор Косова и Метохије, а у разговорима са осталим учесницима, па и са амбасадором Јордана указали смо на нашу стварност у којој живимо на Косову и Метохији, каже Лакушић.
Све у свему, закључује Лакушић, било је ово једно занимљиво дружење, наши насупи изазвали су велику пажњу, позвани смо да поново дођемо. Пуни смо позитивних утисака, кажу и остали уесници Фестивала, јер је програм трајао по четири сата дневно и то је игра, игра и само игра.
Иако је код нас зима, у Абу Дабију је пријатна клима. Температура је, каже Лакушић , била у просеку од 25-28степени.
Уједињени Арапски Емирати су нафтом богата блискоисточна држава, која заузима територију југоисточног дела Арабијског полуострва уз Персијски залив у региону југозападне Азије. Главни и највећи град је Абу Даби, где се и одржава сваког децембра и јанура Фестивал културног наслеђа са великим бројем земаља учесница из целог света. В.Вукојевић

Подели на: