Најновије вести

Спремне жичаре и ски лифт

 Нови асфалт и неколико паркинга до скијалишта, на скијалишту ништа ново

 

 

Ових дана пао је први снег и прекрио врхове и обронке Шар планине са косовскометохијске стране, укључујући Ски центар Брезовица у општини Штрпце. Нема га још довољно да би сезона почела али љубитељи скијања већ опробавају стазе. Иначе, традиционлано ски сезона на Брезовици почиње средином децембра. А судећи по најавама метеоролога више снега ће ове зиме бити већ почетком децембра, тако да је сасвим извесно да ће „беле стазе” на Брезовици, некада једном од најелитнијих скијалишта на Балкану, запрштати пре Нове године. А дотле, како теку припреме и каква је ситуација на скијалишту и око скијалишта покушали смо у највећој мери да сазнамо током нашег прошлонедељног боравка на Брезовици. До скијалишта које је од насеља Брезовица удаљено десетак километара, од прошле године може се стићи много лакше него раније, јер је пут асфалтиран чиме су уклоњене многе ударне рупе које су годинама зјапиле на овом путу. А надомак самог скијалишта урађено је неколико проширења која ће служити за паркирање возила. Иначе, паркирање током ски сезоне је такође претходних година представљало велики проблем услед недостатка паркинг места. Међутим, на самом скијалишту није урађено ништа значајно и видно ново у односу на претходне године. Од надлежних у овом ски центру смо сазнали да ће и у предстојећој ски сезони посетиоцима овог центра бити на располагању као и лане две жичаре и један ски лифт и да је њихово сервисирање урађено претходних месеци. А у хотелу „Молика” који се налази на скијалишту и део је овог туристичког комплекса, број лежајева је на нивоу прошлогодишњег. Цене ће такође бити на нивоу прошлогодишњих. Оно што већ на први поглед пада у очи приликом посете скијалишту, јесте да много тога од расположивих садржаја делује прилично оронуло, осим новог пута и осим неколико нових приватних угоститељских објеката, укључујући и једну нову викенд кућу надомак скијалишта. Некада популарни ресторан и мотел „Бућан” чији је власник био Србин, који је пре две године преминуо, сада носи ново име. Власник је Албанац. Кад смо прошле недеље посетили ски центар, овде није било никога. Вероватно газда чека почетак ски сезоне. Осим неколико паса луталица који су тумарали између објеката на скијалишту срели смо тек неколико млађих Албанаца који су били заокупљени послом око једног угоститељског објекта надомак скијалишта.

Подсетимо на то да су прошле године Косовска агенција за приватизацију и влада у Приштини именовале Управни управни одбор састављен од Срба и Албанаца ради управљања и координације активности везаних за овај ски центар.У овкиру тог договора створен је нови правни и финасијски концепт у овдашњим условима. Претходних година било је више покушаја приватизације Инекс ски центра Брезовица, али безуспешних. Што се Републике Србије тиче, скијалишта на Брезовици су званично имовина Републике Србије. У Приштини ситуацију гледају другачије. Званично на овим просторима скијалиштима управља Косовска агенција за приватизацију.

Број сталних српских радника запослених у предузећу износи мање од стотину, док се у току зимске сезоне ангажују сезонски радници. У разговору са неким од запослених у овом предузећу може се чути да је већина радника већ пред пензионисањем  и да новог запошљавања нема. Некада је Инекс ски центар Брезовица био окосница развоја општине Штрпце. Многима је рад у овом некада моћном туристичком комплексу био значајан и веома солидан извор прихода. У разговору са Србима у Штрпцу може се чути да Србија не би требало да, како кажу, „диже руке” од скијалишта на Брезовици и да уколико дође до приватизације да она буде праведна и без могућности да омогући било какву дискриминацију у овој општини у  којој су још увек већинско становништво и да би користи од скијалишта требали да имају пре свега становници Штрпца на чијој се територији скијалиште Брезовица налази. Оно по чему се многи у Штрпцу слажу када говоре о скијалишту на Брезовици јесте да је потребна модернизација, јер је већ дуже скијалиште изгубило онај некадашњи сјај и реноме који је имало.

Хотел „Нарцис” који је некада био хотел високе категорије, осим за свадбена весеља која се овде повремено организују због оптималног простора и величине сале, не служи више ни за шта друго. Као и већина других капацитета у оквиру скијалишта оронуо је и потребна му је реконструкција. Некада познати ресторан „Велика брвнара”, пропознатљив по свом етно амбијенту и љубазном особљу, изврсним шарским специјалитетима данас је право ругло. Зарастао у коров и растиње. Како се може незванично чути он је пре неколико година продат извесном Албанцу. Ко је то урадио и како, под кавим условима и околностима тешко је допрети до информације. Међутим, како год било кад је у питању „Велика брвнара” њен имовински правни однос још дефинитивно није решен, што се може наслутити из чињеице да купац већ дуже ништа не улаже у његову реконструцију и оживљавање.

Подсетимо уз остало на то да је на путу ка скијалишту Брезовица, у такозваној викенд зони, саграђено неколико стотина нових објеката, највећим делом у власништву Албанаца. Међу њима има и хотела и мотела и бројних вила. А током лета, надомак Цркве Светог архиђакона Стефана у насељу Брезовица, такође је започела изградња неколико дестина викенд кућа, које нарушавају амбијент око цркве.   С.Ивковић

Подели на: