уторак, 21. фебруара 2023. | 17:12
Најновије вести

СРБИЈА ЋЕ БИТИ НАЈБЕЗБЕДНИЈА ДРЖАВА У РЕГИОНУ

Председник Србије Александар Вучић гостовао је вечерас у емисији ‘Интервју’ на ТВ Пинк, и том приликом говорио је о злочинима криминалне групе Беливук-Миљковић, али и о незаустављивом успеху Србије на свим пољима.

 

 

Председник Србије Александар Вучић приликом посете Крагујевцу где је обишао фабрику најавио је да ће се вечерас обратити нацији поводом нових информација у вези са криминалним кланом Вељка Беливука.

“Ја сам размишљао дуго да ли уопште да одговарам. Наредних дана ће бити занимљиво, јер ћу се обратити нацији, потребно ми је можда 48 сати, а можда имање да објасним људима шта се догађа. Логично је када видите да стиже оптужница и да се докази гомилају и када криминалци то виде, и то не криминалци, већ најгоре убице и кољачи. Да онда морају да реагују на такав начин и да покушају политички себе да извлаче из свега и да добију политичку подршку, као што су и добили”, истакао је тада председник.

Вучић је рекао да се налази на мети криминалаца и њихових политичких помагача јер неће да им плаћа рекет и нагласио да неће да се повлачи пред њима и да ће се борити до краја.

Председник је на почетку обраћања на ТВ Пинк честитао српским олимпијцма на оствареним резултатима.

– Биће још медаља, сигуран сам. Наш је увек циљ да себе превазиђемо из пређашњег циклуса. Ово је успех спортиста. Само бих да кажем да паре спортистима који су овојили медаље стижу. Очекујем више медаља него у Рију када их је било осам. Када ви уложите све видите да спорт расте, једино меродавно су и Олимпијске игре и освојена светска и европска првенства. Мислим да ће бити више од осам медаља које ће освојити наши фантастични спортисти – рекао је Вучић и честитао још једном спортистима.

Председник Вучић осврнуо се на одлуку високог представника у Босни и Херцеговини Валентина Инцка да наметне закон о негирању геноцида.

– Још нисам добио анализу свих наших експерата, али оно што је важно јесте да ми у сваком тренутку указујемо пијетет према сребреничким жртвама. Сви смо ми правили ствари којим не морамо увек да се поносимо. Мислим да је будућност од кључног значаја. Мораћемо да разговарамо, да се поштујемо, а не да гледамо како да једни другима забадамо нож у леђа.

– Ми са Бошњацима у будућности градимо не само пријатељске већ и братске односе. Поједини припадници народа су правили злочине којима се не поносимо. Мислим да је будућност у односима Срба и Бошњака од кључног заначаја, зато ћемо морати да се поштујемо и сарађујемо. Ми са Бошњацима делимо простор и у БиХ и у Србији. Ми зато морамо да градимо најбоље могуће односе – рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и то што Хрватска власт хоће да стави лик Николе Тесле на кованице валуте Евро.

– Какве везе Никола Тесла има са Хрватском. То што је рођен у Смиљану не значи ништа. Србија може да буде везана за Теслу. Он се поносио тиме што је Србин. Поносио се својим српским родом, а ми смо овде измишљали причу о томе ког је порекла Тесла због братсва и јединства у некадашњој Југославији. Никола Тесла је српског порекла, од оца и мајке који су Срби, његова породица је убијана зато што је била српског рода – рекао је Вучић.

– Да су могли да ставе Брус Лија на своју кованицу, да су хтели могли су Теслу да ставе на важније новчанице, а не на ситниш. Какве везе он има са Хрватском. Кажете рођен је у Смиљану.То је данашња Хрватска, то није била Хрватска тада.
– Када сам рекао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници нисам погрешио. Наставља се са притисцима на Србију и на целокупан српски народ. Политика Републике Србије је очување њених граница и положај српског народа, ништа више од тога – рекао је Вучић.

Председник је објаснио зашто је то тако:

– То је зато што ћемо ми први пут у нашој историји крајем ове године имати БДП који ће у апсолутним бројевима моћи да се мери са њиховим. Србија ће у наредних пет месеци у БДП-у претећи Републику Хрватксу. Ове године БДП Србије биће 51 милијарду евра. Више смо урадили за претходних 7-8 година него за претходних 50 година – рекао је вучић и додао:
– Настављамо да се боримо за иницијативу ‘Мини шенген’, да бришемо границе, да сви можемо да живимо боље – рекао је Вучић.

– Што се тиче мог сина Вукана. Како да вам кажем, ја нисам идеалан личност за њих на овом месту. Моја породица је тешко страдала од усташке руке. Мој отац никада није видео свог оца. После свега тога још имена деци да нам дају, и да одлучују како ће наша деца да се зову. Замислите да смо ми у неком медију написали како треба да се зову деца Андреја Пленковића, или Милановића – каже председник Вучић коментаришићи напад на његову децу из хрватксих медија.

ЕКОНОМСКИ УСПЕХ СРБИЈЕ

– Имам важну вест за људе у Србији. Ана, Синиша и ја смо имали јуче састанка. Донели смо одлуку, пошто ћемо у јулу имати преко 200 милиона суфицита, да грађанима дамо још по 20 евра у децембру. Пензионери ће добити 100 евра, а остали грађани 50 евра, уместо 30 – рекао је Вучић.

– Срећан сам због путева, јер нисмо толико градили у историји Србије. Првог децембра ћемо имати осам брзих саобраћајница. Верујем да ћемо имати 9 или 10, а знам да ће до Новог Сада моћи да се стигне за пола сата – рекао је председник.
Председник Вучић осврнуо се на улагање у еколошку политику Србије.

– Предузимају се озбиљне мере и по том питнају. Људи морају да знају да радимо све да утичемо и на то. То су добре вести за све грађане Србије – рекао је Вучић.

Како је председник рекао, наша буднућност лежи у повећању наталитета.

– Хајде да размишљамо о онима који остају после нас. Бићемо најјачи у Европи по мерама стимулације наталитета. Радимо све да мотивишемо људе, поготово у мањим срединама да имају више деце. Моја је иницијатива та да помоћ државе за рођено дете буде 5.000 евра, а одлуку о томе донеће Влада Србије – рекао је Вучић.

– Добио сам велике предлоге Ратка Дмитровића. Одлучили смо да омогућимо доста ствари породиљама и трудницама, и да за децу буду посебни бенефити како би се поспешило рађање. Ја знам да ми не можемо новцем да добијемо више деце, али у мањим срединама то може. Стање наталитета је обрнуто пропорцијална. Ове путеве и ове фабрике градимо звог деце. И да то остане некоме после нас. Бићемо међу најјачим земљама у Европи. Гледаћемо да стимулишемо народ – рекао је председник Вучић.

О ЗДРАВСТВУ У СРБИЈИ

– Ми по први пут лечимо нашу децу и плаћамо лекове за ретке болести. У случају малог Гаврила морао сам да интервенишем јер се људи стриктно држе процедура – рекао је Вучић.

– Ми данас издвајамо десетоструко више новца него икада за српско здравство које је на 18. месту у Европи – рекао је Вучић.
– Ми трошимо више од три милијарде на здравство. Наше здравство кошта као два буџета Црне Горе. Измеђђу 2008. и 2014. године 420 деце је упућено у иностранство. Између 2013. и 2020. године тај број је 4.567. То је негде око шест одсто више – рекао је Вучић.

Како је председник навео, пред Србијом је и период који неће бити нимало лак.

– Ми водимо рачуна о држави, и зато нам јачају јавне финасије. Аутопутеви, пруге и све што градимо остаје грађанима Србије. Ја мислим да је то важно да се каже. Србија ће ове године бити друга или трећа у Европи по стопи раста. Спремам велико изненађење за пензионере Србије. Србија је убедљиво прва у региону са својим економским растом. Због тога сви хоће да зауздају Србију – рекао је Вучић.

– Србија расте, снажи и јача. Наш утицај у региону никада не сме бити такав да се ми спремамо за сукобе. Ми желимо да градимо братске односе са државама у региону – рекао је Вучић.

О ВЕЉКУ БЕЛИВУКУ И ОРГАНИЗОВАНОМ КРИМИНАЛУ У СРБИЈИ

О убиству Властимира Милошевића у центру Београда 30.01.2017. године председик Вучић истакао је да је тај злочин непојмљив.

– Ми говоримо о сукобу два клана, при чему овај младић Властимир Милошевић нема везе ни са једним кланом. Говоримо о нечему што је увезено у Србију. Увезено је из Црне Горе, реч је о сукобу шкаљарског и кавачког клана. Са једне стране Дедовић, Кораћ, Стаматовић и остали, а са друге стране Звицер и комплетна Беливукова екипа. Догађај из 30. јануара 2017. и убиства Властимира Милошевића је веома важан. Представља велики проблем. Ја сам председник свих грађана Србије и не могу да се помирим са убиствима. Нико нема права никога да убија – рекао је Вучић.

– Због убиства Властимира Милошевића ухапшен је Вељко Беливук. Ово убиство 2017. године је важно јер нам показује почетак – рекао је Вучић.

– Најгоре је било 2000, 2001, и 2002. године заједно са њима и 2018. година што се тиче криминала – рекао је Вучић и додао да се морају исправити грешке.

– Ово убиство је важно јер је он спречио физички Миљковића и Беливука да запоседну сплавове. Они су овог дечка убили у центру ни кривог ни дужног од стране ових криминалаца. Продавали су дрогу на тим сплавовима. Зато је тај младић сметао. Човек који им се супритставио, он је иначе кум Миљковића који се негде хвали како је краљ због тога што је убио два конобара. Убијени је иначе кум господина Миљковића, месара, који се хвалио речим ”какав сам ја краљ, убио сам двојицу кумова” – рекао је Вучић и додао да је Миљоквић замало убио и сина (7) Властимира Милошевића.
– Пронађени су ДНК господина Вељка Беливука, у хапшењу учествује и полицајац Дејан Јовић од којег су кренули унутрашњи проблеми. Пошто је учествовао у хапшењу онда је морао да пролази пакао од тада. Наташа Кривокапић је тражила вештачење телефона, то је обавеза дан или два. Из непознатих разлога су руководиоци МУП-а крили тај телефон. Већи проблеми су били 2000. године. Опструирана је истрага. Ја се појављујем 2018. године и јавно говорим о овоме. Изашао сам и говорио како ми је чудно све и да се ДНК помешају и контаминирају. Тада креће моје незаконито прислушкивање – наводи Вучић.

– Србија је направила посебну радну групу ‘Мангуста’ која је служила за праћење лица из оба ова клана од којих је више лица из само једног клана убијено. Да то нисте пратили тако да нема довољно доказа, то ми је тешко да поверујем. То су ствари које не желим да кријем, нико нема право некога да убија. То више никада неће да се догађа, све испитујемо, не кријемо ништа. Ово је за нас био преломни тренутак јер нам је после дошла 2018. година зато што Вељко Беливук и Миљковић тада излазе из затвора и почињу да се свете – рекао је Вучић.

Председник се осврнуо на покушај убиства Радоја Звицера у Украјини.

– Након тога код нас је почео хаос. Ти болесници су се хвалили својим бруталним убиствима. Ви видите по начину на који су њихови налогодавци бирали одбрану. Неки људи који су радили за њих у МУП-у, прислушкивали су мене, моје дете, брата. То су радили заједно, неки делови криминалне групе и људи из МУП-а са којима су сарађивали. Слали су поруку да неко треба да се опамети – рекао је Вучић.

Председник је рекао да од када је раскринкан клан Вељка Беливука у Србији нема ниједно мафијашко убиство.

– Ми нисмо могли ни да сањамо да ћемо имати такве монструме у Србји. Нисмо научили лекцију из 2000. и деведесетих и из 2018. године али ово се више никад неће поновити. То се више у Срибји неће догодити! Са истрагом ће се ићи до краја, неће бити поштеђених. Чак сам и ја спреман да идем на полиграф – рекао је Вучић.

– Све у овој држави можете да урадите, али за то ћете да одговарате. Али нико неће да убија у Србији и дели дрогу деци. Тако жестоко ћемо да се обрачунамо са нарко дилерима. Ја знам да њиховим шефовима идем право прстом у око и знам да ми је сада, након овога живот још угроженији – рекао је Вучић.

– Дрогу и нарко-дилере ћемо да чистимо том брзином да ћете и те како добро да видите како ће то да изгледа. Наставићу то да радим без обзира на све ризике. Знам колико ми је живот угрожен, нарочито после овог данас, али наставићу то да радим – истакао је Вучић.

Председник је говорио и о пријатељству Марка Миљковића и мушкарца из ривалског мафијашког клана.

– Мушкарац лево је лице које је припадало шкаљарском клану. Отели су га. Он се не се на фотографији грли са Миљковићем. Крај тог лица је ужасан, нећу помињати име и презиме сада због породице. То лице не сме да покаже да је збуњено, већ мора да разговара са шкаљарцима.

– Та особа са којом се спријатељио Миљковић слала је поруке Шарцу, Вукићевићу да би се они обрачунали са њима. Потом следи њихово мучење и грозоморна ликвидација. Они су тражили посебне методе мучења. То су биле тешке муке, то је био њихов начин ликвидације. Шарац је потом убијен у тржном центру у Београду јер није хтео да се појави код Вељка Беливука. Они су чак имали и сатове који снимају и тон, они знају шта је контрапратња – рекао је Вучић додајући да је неко томе морао да их научи.

Председник је рекао да више ‘нема игре са државом’.

– Ово што ћемо сада показати је једна од најодвратнијих фотографија и више нећемо показивати. Видећете да нисмо претеривали када смо говорили о чевапима и стравичним злочинима. Ово што ће народ видети неће ни на који начин угрозити истрагу – рекао је Вучић.

– Ово што можете да видите је транжирано људско месо! Ово је блурована глава да не видите о коме се ради – рекао је Вучић.
Председник је рекао да је његов посао да уради све што може да Србија буде безбедна земља, да Србија буде најбезбеднија земља у региону.

– Људи треба да знају да је пре 10 година било по 100 пута горе, али ја тада нисам могао ништа да урадим, сада таква ситуација није јер сам у позицији да заштитим све грађане Србије – рекао је Вучић.

На питање о новинарским сазнањима о сведоку сараднику у истрази против Вељка Беливука председник Вучић одбио је да одговори.

Преседник се осврнуо на коментар Владимира Вулетића о Гоксију на коме се он банално шали док једе ћевапе инсинуирајући на то да су они самлевени у Вељиној ‘кланици’

– На ово немам коментар, јер би сваки коментар био сувишамн – рекао је Вучић.
Председник је рекао да данас многи криминалци раде на томе да се Србија врати на период када су се фирме катанчиле а не отварале.

– То је широка мрежа, и то данас знамо. Почели смо да чистимо фудбалску мафију, као и све друго. Ништа то никада није било случајно и ја то се данас зна, као што знам и коме из страних служби одговара да Србија не буде стабилна, а и логично је да им то одговара. Зашто да Србија буде стабилна, а није признала такозвано Косово, зашто да Србија јача војно и економски. То им не одговара – рекао је Вучић.

– Никада криминалци неће бити јачи од државе. Данас криминалци неће бити јачи од државе, биће мањи од маковог зрна. Србија се никада неће вратити у прошлост. Згазићемо нарко банду, држава ће да победи, а наше улице ће бити безбедбне за нашу децу – рекао је Вучић.
– Док сам ја председник Србије стране силе неће управљати Србијом – нагласио је Вучић.

О НАПАДИМА ПОЈЕДИНИХ МЕДИЈА

Говорећи о објавама појединих медија, како електронских, тако и штампаних председник Вучић је рекао да то неће моћи да промени ништа, и да тиме ‘неће успети да врате време када је Србија била слаба’

– Ја тим новинарима ништа не замерам. Нека новац који добијају само троше по Србији, нека летују овде. Ништа у Србији се више неће променити, променили смо се ми неповратно. Када гледате колико успевамо, нико нам ништа не може. Наслови постоје, али ја никоме ништа не замерам. Још неколико месеци сам председник, а до тада нећу дозволити да неко преко мене покуша да унизи ову земљу – рекао је Вучић.

– Није пријатно када морате да читате и слушате свакога дана да сте у овоме учествовали – рекао је Вучић.

– Људи, да нисмо показуали ове фотографије, рекли би да је то обрачун са навијачима, са Дијаном Хркаловић… Мислили су многи да су ово све измишљотине моје, али када смо приказали фотографије, видели су да је све ово реалност. Многи подржавају Вељка Беливука, да ли је нормалан онај који може да подржи убицу? “Вељо, држи се!” неки су писали.

– Наша земља је нормалана и пристојна земља, зато градимо пријатељства у региону – рекао је Вучић.

ЈОШ ЈЕДНА ЈЕЗИВА ФОТОГРАФИЈА СУРОВИХ ЗЛОЧИНА ВЕЉКА БЕЛИВУКА

На фотографији се види транжирано људско месо од делова тела, а у крвавом кориту је и глава жртве. – Нећемо рећи о коме је реч. Они су користили скалпер и нож да би могли да секу кожу. Када окрену тело секиром транжирају жртву – рекао је председник Вуичић.

– Држава је кренула у обрачун са мафијом. Мислим да смо као држава изузетно тежак и велики посао обавили, показали смо грађанима Србие да могу да буду безбедни и сигурни у Србији. Само бих замолио људе да знају и да никада не помисле да смо некада фаворизовали било који фудбалски клуб, само смо им помагал – рекао је Вучић.

О КАНДИДАТУРИ НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА

– Имао сам много тешких дана. Не постоји нико у претходним деценијама ко је као ја успео да повећа и плате и пензије, коме је породица проказана и нападана управо због тога. Није то увек лако изнети, људи се секирају када их комшиница одговара код фризерке, док са друге стране на моју породицу стижу напади и из региона – рекао је Вучић.

Председник је рекао да ”Заједно са грађанима Србије брани нашу државу” и захвалио се свим људима на подршци.

– Постигли смо највеће резултате. Победиће нормална и пристојна Србија – закључио је председник Вучић.

Подели на: