Најновије вести

СРБИЈА НЕЋЕ ПРИЗНАТИ КОСОВО ЗБОГ ЕУ

 Небројено пута смо и председник Вучић и ја директно рекли свакоме са којим смо разговарали – Србија неће никад признати Косово и Метохију, не рачунајте с тим и не правите ниједан план где се очекује тако нешто. Од таквог плана никад ништа бити неће. Шта да кажете државама које у истом дану дижу глас због нарушавања суверенитета и територије Украјине, а после подржавају кад се Србији ради то исто? Дуги су корени сна Албанаца о отцепљењу од Србије. И председник Вучић и ја, који већ годинама учествујемо у тим разговорима, добро препознајемо да постоји простор за компромис и да међународне околности иду томе на руку – рекао је министар Дачић

 

 

Преко тридесет година на политичкој сцени Србије и чини се да је незамислив политички живот у Србији без њега. Као министар спољних послова лавовски се бори да што више држава повуче признање „Косова”. Ивица Дачић, министар спољних послова Републике Србије говорио је за „Јединство”.

  • Да ли смо деценијском погрешном политиком дошли до овог стања на Косову и Метохији или је узрок свега план Албанаца да направе „великуАлбанију” и сагласност Запада да им у томе помогне?

Пре свега ту је дугогодишња сецесионистичка намера косовских Албанаца, која је постојала и у Југославији и данас у Србији, а којој смо ми понекад давали „ветар у леђа” неким ранијим лошим одлукама. Увек је та нелегална сецесија имала подршку утицајних западних држава, она је некад била мање, некад више отворена, али у суштини увек је постојала, без обзира на тешко кршење међународног права и најважнијих докумената, пре свега Повеље УН. Дакле, сви ови фактори које сте поменули су заслужни за ово што данас имамо на Косову и Метохији. У последњих десет година, колико се Косовом и Метохијом бави наша коалиција, и председник Вучић и ја као њени први људи, успевамо да елиминишемо неке од ових фактора – оне на које можемо да утичемо, а пре свега да не правимо грешке које су у прошлости правили наши претходници. И тих грешака више нема. Друго, уз огроман труд и упорност и јасну државну политику према Косову и Метохији, успели смо да умањимо негативни утицај Запада на наше најважније питање, не да га потпуно отклонимо, али успели смо да га смањимо. Успели смо да се наметнемо као саговорник без којег решење не може да се нађе. То раније није био случај, решења су се доносила без Србије и никада нису била добра. Колико год да им сада није пријатно, ни лако да са нама разговарају о Косову и Метохији, они не могу да нас заобиђу и то је нешто што се никад неће вратити на старо.

  • Зашто се проблем „Косова” посматра од деведесетих иако вуче корене од Косовске битке?

Ви сте у праву, дуги су корени сна Албанаца о отцепљењу од Србије. Али ми смо сада у једном важном историјском тренутку када постоји могућност да се дође до компромиса, којим бисмо добили решење за дуги рок. И председник Вучић и ја, који већ годинама учествујемо у тим разговорима, добро препознајемо да постоји простор за компромис и да међународне околности иду томе на руку. Али, то је само могућност, није само по себи довољно да дођемо до решења. И зато оволико тешки разговори, дуго трајање дијалога и огромни притисци којима смо изложени. Од почетка смо знали да ће бити тако, али исто од почетка имамо јасну политику да питање Косова и Метохије поставимо као највиши државни приоритет и да га решавамо у складу са нашим државним интересима и интересима Срба на Косову и Метохији.

  • Аплицирањем за ЕУ, Курти је погазио Вашингтонски споразум. Да ли је сада на потезу Србија?

Курти је погазио све споразуме и договоре које смо до сада постигли, уз доста мука. Када буде одлазио са власти једино ће да буде упамћен по том гажењу свега на шта се Приштина обавезала, не само пред нама, него и пред Европском унијом и САД. Ми непрестано тражимо, не од њега, него од западних посредника да га врате у нормалу, да престане да гази договорено и да у исто време спроведе оно што је одавно део споразума. А пре свега да се формира Заједница српских општина. Ово је нечувено кршење свих могућих споразума, а у исто време угрожава сваки будући договор, ако га буде. Како ћете да очекујете да Курти у будућности испуњава своје обавезе кад је до сада све погазио. Као што смо много пута најављивали, ми нећемо да останемо неми на његово насиље према дијалогу, нећу да најављујем наше даље кораке, да им не бисмо давали никакву шансу да на њих одговоре, али будите сигурни да ће бити у најбољем интересу Србије.

  • Колико је земаља спремно да повуче признање Косова и када крећете у акцију одпризнавања?

Има више таквих држава, оне дубоко уважавају наше аргументе, зато што су засновани на међународном праву и на поштовању дијалога који је још отворен процес. Као што сам рекао, нећемо да најављујемо потезе ни у овом смислу о којем питате, јер је то део наше шире државне стратегије.

  • Курти је најавио да ће „Косово” ускоро аплицирати у Нато савез…?

То су све његови потези који имају ефекат само на његове гласаче, они немају никакву снагу на међународном нивоу. Како очекује да га приме у НАТО кад четири државе чланице не признају Косово као државу. Исто као и у случају ЕУ – они се кандидују, а тамо их пет држава уопште не види као државу. Мене само чуди, понекад и љути, што му сви ти где он жели да се учлани, не кажу директно и отворено да то не ради, јер је немогуће да буде примљен.

  • Да ли Вам замерају западни партнери на изјавама да неће бити признања „Косова” и да је Косово и Метохија за Србију суи генерис?

То је централно питање нашег спорења, одувек. Небројено пута смо и председник Вучић и ја директно рекли свакоме са којима смо разговарали – Србија неће никад признати Косово и Метохију, не рачунајте с тим и не правите ниједан план где се очекује тако нешто. Од таквог плана никад ништа бити неће.

  • Поред Украјине и Русије који су актери сукоба, чини се да је овај рат највише погодио Србију јер јој се отима територија. Како Ви то видите?

Кад повучемо ту паралелу, добијемо само ћутање, или чувени али и нетачни аргумент – Србија и Украјина нису исто. Шта да кажете државама које у истом дану дижу глас због нарушавања суверенитета и територије Украјине, а после подржавају кад се Србији ради то исто? Од почетка рата у Украјини стављамо и случај косовске сецесије на сваки међународни форум – од Уједињених нација па до наших регионалних организација – ми то морамо да радимо непрестано, зато што нећемо да дозволимо различите аршине за исте случајеве. Ниједна држава на свету не може да остане без неког свог дела, а да ви признате одвајање тог дела, ни Украјина, ни Србија, нико.

  • ЕУ уцењује Србију и тражи да признамо „Косово” за европску перспективу. Каква нам је перспектива узимајући у обзир сва глобална дешавања?

Није нимало лака и једноставна, али то је наш најважнији спољнополитички циљ и он се не мења. У праву сте, покушавају да нам наметну као услов за улазак у ЕУ да признамо Косово, али осим што поновимо да ми то никад нећемо да урадимо, увек им кажемо да не могу од нас да траже нешто што ни пет њихових чланица неће да уради. То што раде је чист притисак и ништа друго и ми дуго живимо са тим притиском, али нека се не надају да ће да им донесе неку корист ако траје дуго. Може да траје колико год хоће, али Србија неће да призна Косово ни због једног уступка, па ни због чланства у ЕУ. Р. Комазец

Подели на: