понедељак, 29. маја 2023. | 03:09
Најновије вести

Србија памти солидарност Јапана

Министри спољних послова Србије и Јапана, Ивица Дачић и Таро Коно оценили су да се билатерални односи двеју земаља на узлазној путањи на политичком и економском плану и најавили да одмах почињу припреме за обележавање 140 година пријатељства Србије и Јапана наредне године.

 

Ивица Дачић је, на заједничкој конференцији за медије, изразио задовољство што је после 18 година један јапански министар посетио Србију.

Јун: Приштина да укине таксе

Пред крај посете јапанског министар спољних послова Тароа Коноа, његов заменик секретара за штампу Јун Саито поделио је са српским новинарима утиске о разговорима које је министар водио, њиховим резултатима и детаљима посете.

Говорио је и о Косову и Метохији, истакваши да Јапан цени уздржану позицију Београда када је реч о таксама Приштине. Јун је позвао Приштину да укине таксе.

Дачић је навео да та посета, као и најављено присуство председника Србије Александра Вучић на устоличењу јапанског цара Нарухита у октобру говори о продубљивању односа Београда и Токија.

Према његовим речима, Србија је поносна на дугу традицију политичких односа са Јапаном.

Дачић је навео да се са министром Коном договорио да 1882. годину, годину преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установе као годину пријатељства две земље.

“То значи, да већ од данас почињемо са припремама за обележавање 140 година од пријатељства Србије и Јапана, што ће бити 2020. године”, казао је Дачић додајући да је добар повод и да ће Београд позвати јапанску царску породицу да посети Србију.

Билатерални односи Србије и Јапана су, каже, све бољи и на политичком, али и на економском плану, а уз то је појачан интерес јапанских инвеститора за српско тржиште.

“Желимо да Јапан овде буде што више присутан”

Дачић се захвалио јапанском министру на томе што су били уздржани приликом гласања у Унеску и Интерполу за чланство Косова, иако су признали независност Косова.

“Ми то изузетно ценимо, јер сматрамо да сви треба да сачекају крај дијалога и постизање компромиса, а не да се вуку једнострани потези, као што је учлањивање у одређене међународне организације”, казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је јапанском колеги рекао да Србија жели мир, договор, компромис, али да не може да прихвати једностране акте који угрожавају националне и државне интересе.

Економски односи су, додаје, у узлазном периоду, добијају на интензитету, бележи се пораст интересовања јапанских компанија за наше тржиште, наводећи да је прошле године спољно-трговинска размена са Јапаном износила 180 милиона евра, што је више у односу на прошли период, али може да буде и више.

Како је рекао, Србија је заинтересована и за сарадњу у научно-технолошкој области, области иновација и технолошког развоја, спорта.

“Желимо да Јапан овде буде што више присутан, то није везано само за питање економије, већ и у другим областима. Србија је веома добро место за јапанске инвестиције, зато што јапанске компаније желе присуство у Европи, а то присуство значи остваривање што већег профита, а то значи и што мање дажбине”, казао је Дачић наглашавајући да Србија има споразуме о слободној трговини и са истоком и са западом, као и са свим земљама у региону.

Шеф српске дипломатије се захвалио Јапану на техничким и материјалним донацијама и навео да је та земља Србији донирала укупно за 20 година 507 милиона евра.

“Памтимо и солидарност Јапана приликом поплава, као и помоћ при мигрантској кризи”, рекао је Дачић.

Коно: Јапан наставља да подржава економске реформе у Србији

Таро Коно је навео да би требало чешће организовати посете званичника две земље и захвалио је Дачићу на гостопримству.

“Наши односи су значајно продубљени од посете премијера Абеа прошле године”, рекао је Коно и додао да је данас са шефом српске дипломатије разматрао начине на који могу да се унапреде билатерални односи у различитим областима, као и да се започну припреме за обележавање 140 година пријатељства.

Наводи да су разменили мишљења о начинима за унапређење економских односа и додаје да је Србија извор високо квалификоване радне снаге, као и да је показан изузетан напредак у економским реформама и фискалној консолидацији.

Како каже, сматра да је најважније да се јапанска пословна заједница информише о условима који се у Србији нуде.

Према његовим речима, и пословно окружење у Србији је унапређено.

Стабилност Западног Балкана није само регионално и европско питање, истакао је Коно и додао да је то стратешко питање и за Јапан.

Јапан, каже, поздравља улогу Србије у промовисању мира и стабилности у региону Западног Балкана и додао да ће Јапан наставити да подржава економске реформе у Србији и приступање Србије ЕУ.

“Јапан подстиче и сарадњу земаља унутар региона Западног Балкана”, казао је Коно.

Наводећи да ће Јапан следеће године бити домаћин Олимпијским играма, Коно је казао да је Србија позната као велика спортска нација и пожелео је свим српским спортистима успех.

Пошто је хоби јапанског министра гледање фудбалских утакмица, што му пише и у званичној биографији, на састанку се разговарало о фудбалу – од Пиксија који је у Јапану остао запамћен и као играч и као тренер, до Такуме Асана, првог Јапанца у дресу Партизана који је против Малатије дао гол.

Подели на: