Најновије вести

“Србија спремна на разговор и компромис, али не на ултиматум и једностране поруке”

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети да је Србија спремна на разговор и компромис у дијалогу о Косову и Метохији, али не на ултиматум и једностране поруке.

 

На питање новинара ТВ Мост да прокоментарише изјаву изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака да од њега као председника Србије очекује далекосежну одлуку о КиМ, Вучић је рекао да очекује коректан разговор с Лајчаком, а од неких великих држава – притисак да прихвати оно што се очекује од њега.
„Ако било ко мисли да порука Србији „признајте Косово, а добићете заузврат ништа” и ваш народ ће бири изложен прогону као што је био 17. марта, у свако време када није било снажнијег одговора српске државе, не морам да говорим шта би био и шта јесте одговор”, рекао је Вучић.
Нада се, такође, да ће ЕУ добро разумети да не може неко да потпише споразум у Бриселу под окриљем ЕУ а затим доноси декларације и резолуције којима негира све, а тако и ЗСО, и каже да Србија треба да призна независност Косова, а да ће накнадно да формирају ЗСО, као што то говори Приштина.
“То је немогуће”, рекао је Вучић и додао да је сигуран да позиција Лајчака није лака. “Када добијете из Приштине ‘нећемо да разговарамо о тој теми’, о ЗСО, замислите, нешто што смо потписали пре седам и по година нећемо да проводимо у дело, и нећемо чак ни да о томе разговарамо. Измишљали су како нема предложеног статута од стране управљачког тима. Све постоји, нису хтели да разматрају. Донели су одмах одлуку косовског уставног суда. О чему преговарамо, ако је нешто у складу са косовским судом, онда нема о чему да се преговара, већ то може одмах да се примени, јер је то право”, објаснио је он
Истакао је да је суштина да Албанци очекују да неко притисне Србију, и да она каже “потписаћемо то”.
“Очекујем у будућности притисак, не мислим да ће то да ради Лајчак, радиће то неке велике државе, које ће говорити ‘ако прихватите то, ми ћемо да вас потапшемо по глави, ти ћеш бити већи демократа, а, ако не, онда ћеш бити највећи аутократа’. Све сам то прошао много пута, само што данас није довољно да уложите 100 милиона у нечије рушење, морате много више”, рекао је Вучић.
Он је указао да су неки до сада уложили више стотине милиона, одштампали милионе страница о њему, пласирали милионе лажи и није вредело, јер народ разуме емоцију и срце, пожртвованост, посвећеност, марљивост и рад.
“Људи гласају због својих породица и будућности и добро разумеју ко ради у њиховом интересу”, закључио је Вучић.

Подели на: