Најновије вести

Србији предат први Штадлеров брзи воз; Вучић: Брзе пруге и модерни возови нова слика Србије

Србији је предат нови Штадлеров брзи воз, први од укупно три која су купљена од швајцарске компаније “Стадлер бушнанг АГ”, а примопредаји је присуствовао председник Александар Вучић. Председник је поручио да ће брза пруга од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

 

 

Председник Александар Вучић провозао се новим Штадлеровим брзим возом и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље.

Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.

Истакао је да нови, модерни возови који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо – да је наша земља успешна.

“Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали… Возови нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 километара на сат”, рекао је Вучић.

Наглашава да данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама.

Председник каже да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд–Стара Пазова, а да око Божића 2022. године ће кренути и тестирања пруге Стара Пазова–Нови Сад, те да очекује да ће данас промовисани брзи воз у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.

Надовезао се на речи амбасадора Швајцарске који је рекао да нови возови значе нову еру за Србију, поручујући да они значе и нову Србију, ново време и нешто на шта нисмо навикли, али ћемо почети да се навикавамо – да Србија буде успешна.

Вучић је истакао да Србија једина у региону има овакве возове, модерне, луксузно опремљене, на спрат, са местом за бицикле, пртљаг, апаратима за кафе, сокове…

“Ово је велика новина и показује колико смо земљу успели да променимо за неколико годима, променили очекивања људи, јер толико тога можете да урадите када верујете у себе, свој народ и сопствене могућности”, рекао је Вучић.

Захвалио је Швајцарској и на помоћи коју је пружила Србији у увођењу дуалног образовања, које нам даје предност у односу на друге земље.

“Поносан сам што ће ови најбољи возови саобраћати српским пругама. Снови простају реалност кад верује у њих, борите се за њихово остварење, сигурни да радом то можте да постигнете”, рекао је Вучић.

Додао је да ће такви возови саобраћати и ка Нишу, Димитровграду, Прешеву…

“Гледаћемо да Србија иде брже напред, и брже него до сада”, поручио је председник.

Шмид: Почетак нове ере у јавном саобраћају у Србији

Долазак новог брзог воза у Србију, швајцарског произвођача “Штадлер”, је почетак нове ере у јавном саобраћају у Србији, изјавио је амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид.

Истакао је да је импресивно време током којег је Србији испоручен брзи воз, подсетивши да је уговор потписан 8. априла ове године.

“Честитам Влади Србије и компанији Штадлер на том успеху у прецизности, ово су изузетне вести”, рекао је амбасадор.

Додао да је данашња промоција један у низу “швајцарско-српских прича” и подсетио да је пре неколико недеља обележено 20 година од доласка трамваја из Базела у Београд.

Шмид је рекао да Швајцарска и Србија обележавају 30 година сарадње, наводећи да се оно што је почело хуманитарном помоћи 1991. године развило у обухватну билататералну сарадњу.

“Кроз бројне пројекте подржавамо иновације и модернизацију као залагања Владе Србије када је реч о државној управи, образовању”, рекао је амбасадор.

Брзи воз може да иде брзином од 200 километара на сат и први је дабл-декер, односно воз на спрат, који ће саобраћати пругама у Србији.

Воз је опсособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) – облик сигнализације који користе многе европске земље које могу управљати возовима из центра.

У “Србија возу” истичу да је Србија добила први воз прилагођен том систему.

Примопредаји брзог воза у железничкој станици “Нови Београд” присуствовали су министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, градиначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, представници компаније “Стадлер бушнанг АГ” и амбасаде Швајцарске у Београду.

Такође, присуствовали су и бивши немачки канцелар Герхард Шредер и амбасадор Швајцарске Урс Шмид.

Иначе, брзи воз је стигао у среду у Суботицу, а преостала два воза требало би да буду испоручени до краја године.

Уговор са компанијом “Штадлер” о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд–Нови Сад која ће, како је најављено, грађевински бити завршена до краја године.

Након тога следи тестирање брзе пруге и возова, а грађани ће до марта моћи да путују новим и модерним возовима. Путовање између Београда и Новог Сада трајаће само пола сата.

Једини понуђач који је доставио понуду на тендер за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач “Штадлер”, са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетног комфора.

У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Такође, постоји интернет, дисплеји који показују заузетост седишта и мини бар.

 

Карта ће, према ранијим најавама, коштати највероватније око 1.000 динара.

“Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаце око 48 до 52 минута”, рекао је раније Момировић.

Подели на: