Најновије вести

Срђан Поповић: Настављамо да улажемо у здравство

У породилишту у Грачаници у последњих једанаест дана рођене су чак 24 бебе. Председник општине Грачаница Срђан Поповић најављује наставак улагања у здравство и помоћ младим брачним паровима.

 

У породилишту у Грачаници годишње у просеку роди се неколико стотина беба. Само за протеклих 11 дана рођено је чак 24 новорођенчади, а од почетка 2019. укупно 170 деце, поносно каже начелник гинеколошког одељења КБЦ Грачаница др Богољуб Вељковић. Како наводи др Вељковић, за опстанак нашег народа много је важно што се све више деце рађа на Косову.

„Број порођаја у нашем породилишту већи је него у неким другим клиникама у Србији. Број рођених беба говори да се људи овде ипак осећају боље, да желе да остану и створе своју породицу“, каже Вељковић.

Да је запажање др Вељковића на месту говори и податак да општина Грачаница наставља убрзаним темпом да улаже у здравствени систем.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић казао је да свака новорођена беба представља немерљиво богатство које смо дужни да чувамо и да им створимо боље услове за живот те да ће општина Грачаница наставити да улаже у здравствени систем и усавршавање кадрова. Према његовим речима ништа мање важно за општину није и помоћ младим брачним паровима.

„Много се улаже у здравствени систем, и то кроз набавку нове опреме, али и запошљавање младих лекара. Ускоро ће, уз подршку Владе Србије, почети изградња савремене болнице. Такође, општина Грачаница велику пажњу посвећује младим брачним паровима и родитељима са више деце, па је за само годину дана управо њима поделила преко стотину нових станова и кућа“, казао је Поповић.

Ових дана Грачаница ће бити богатија за још беба јер је неколико трудница примљено на одељење гинекологије и чекају да се ускоро породе. Једна од њих је Тијана Мицић из Сушице, која ће по трећи пут постати мајка.

„Већ имам дечака и девојчицу и сад су ми лекари рекли да носим сина. Задовољна сам условима и лечењем које добијамо у овој болници. Лекари и сестре су заиста пажљиви, па нам то улива додатну снагу и сигурност пред порођај“ каже Тијана, која на питање „хоће ли бити још беба“, кроз смех одговара да ће и ћерка тражити сестру.

Принова по други пут стигла је и у породицу Александра Поповића, директора Одељења за здравство у општини Грачаница. Његова супруга Милица на свет донела је сина.

„Не постоји лепши осећај, ништа не може да усрећи човека као када се беба роди. Наша шестогодишња ћерка Петра сада има брата, коме смо дали име Алекса. Никада нисмо размишљали да одемо одавде, овде смо рођени и у Грачаници се рађају и одрастају наша деца. Много тога је урађено протеклих година и услови за живот су све бољи“ каже Милица за Информер.

Гинеколог Ненад Шуловић изјавио је за РТС да је Грачаници преко потребна савремена болница јер недостају смештајни капацитети и операционе сале. Каже да лекари дају свој максимум али да се заиста чине огромни напори од стране институција да се побољша ситуација.

Подели на: