Најновије вести

СРПСКА ЛИСТА ДОБИЛА ЛЕГИТИМИТЕТ ДА ШТИТИ СРБЕ И СРБИЈУ НА КиМ

ИГОР СИМИЋ, ПОТПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ЛИСТЕ

Борити се за интересе свог народа на Косову и Метохији никада није лако, али јесте дужност коју сваки члан Српске листе, од председника, па до наших активиста, доживљава као част и велику одговорност – одговорио је за „Јединство” Игор Симић, на питање како се осећа као потпредседник Српске листе којој српски народ безрезервно верује, што је показао на изборима, док албанске партије ту победу ниподаштавају и траже лојалне Србе он је додао, „Величанствена победа Српске листе као одраз успостављеног јединства српског народа на Косову и Метохији који следи политику председника Александра Вучића, наилази ових дана на отпор албанских политичара и неких међународних представника, јер се јединство српског народа не уклапа у њихове планове који подразумевају слабљење Срба на Космету и прекид пупчане врпце између нашег народа на овим просторима и наше државе Србије. На њихову жалост, коју и не скривају у овим данима, 96 одсто освојених гласова значе пун легитимитет Српске листе да представља и штити интересе српског народа, али значе и очување наших институција на Косову и Метохији”, казао је Симић.

  • Није ли више и онима, који су можда били у заблуди, јасно да Приштина жели протерати Србију са Косова и Метохије?

Сви они који су били део фронта против Српске листе у претходним годинама, а посебно у овом изборном процесу нису у заблуди, они врло добро знају да би разбијање Српске листе био први корак у нестајању Срба са својих вековних огњишта. Подсетићу вас да смо у овом изборном процесу против себе имали албанске политичке партије, и власти и опозиције, приватне Србе који су радили у интересу Приштине, албанске и неке међународне невладине организације, неке амбасаде из Приштине, али и део опозиције у Београду. Погледајте само листу ко нас је нападао и све ће вам се само рећи. Са друге стране, као и увек у задњих 6-7 година, уз Српску листу, односно уз српски народ била је наша држава Србија на челу са председником Александром Вучићем и наш народ. Када све саберете, та подршка нам је и једино важна, да наш народ верује у оно што радимо и подржава нашу борбу, али и да наша држава у Српској листи види истинског борца за интересе српског народа.

  • Значи ли то да би протеривањем Србије са КиМ био асимилиран и протеран и српски народ?

Без присуства српских институција и подршке државе Србије, без икакве дилеме, могу да тврдим да нема ни Срба на Косову и Метохији. Зато је победа српске слоге 6. октобра уједно и пораз свих који су желели да протежирањем подобних Срба ослабе институционалну снагу српског народа. Наши суграђани су такву намеру прозрели и својом одговорношћу показали истинску политичку зрелост, у врло важном тренутку за опстанак и останак на овим просторима.

  • Српски народ је препознао Српску листу као пројекат Републике Србије и дао јој максимално поверење. Како објаснити понашање појединаца из српског националног корпуса који жестоко нападају Српску листу залажући се за тзв. независно Косово?

Више пута смо поновили крилатицу председника Српске листе Горана Ракића као одговор на ово питање, када погледате ко нас напада, боље је него да нас такви хвале. Када би они подржавали наш рад морали би озбиљно да анализирамо на ком се путу налазимо. Сада озбиљније, у самом питању сте дали одговор на своје питање. Сасвим је нормално да Српску листу нападају они који се залажу за независно Косово и од председника Вучића захтевају да уместо компромисног решења испуњава жеље Приштине и неких међународних кругова. Ми остајемо опредељени у намери да сачувамо мир за наше грађане и у овим, несумњиво тешким условима, унапредимо услове у којима Срби, али и остали неалбанци живе.

  • Фарса са бројењем гласова са капуљачама и маскама је јединствена у свету. Шта је крајњи циљ ове фарсе и да ли међународна заједница види димензије албанских превара и фалсификата или им је унапред све опроштено пошто су пројекат Запада?

Ако узмемо у обзир да нема реакције из међународне заједнице, тачније западних амбасада на ову шовинистичку фарсу, просто морате са тим да се помирите, да покушамо да разумемо да оно што је дозвољено Албанцима никада неће бити дозвољено Србима, али наравно да никада не одустанемо од захтева да се утврди истина. Лицемерје је реч која најбоље описује изостанак одговора на питање да ли су коверте затроване, а ако нису, што сви знамо и што су чак и у Приштини полутихо признали, онда да се одговорни за ове лажи, које су дестабилизовале ситуацију на терену и угрозиле међуетничке односе, прописно казне због ширења лажи и панике. Упорно ћутање међународних представника је слика и прилика односа према Србима, проблемима са којима се суочавамо, као и институционалном притиску којем смо изложени у овом тренутку, а која се огледа у неоснованим хапшењима, малтретирању и демонстрацији силе од стране Приштине у српским срединама, посебно на северу Косова и Метохије, уз сада већ уобичајено ћутање међународних представника.

  • Аљбин Курти, иако претендује на место премијера, понаша се као опозиционар, а према Србима је радикалнији од његових претходника. Има ли дијалога и напретка међу Србима и Албанцима док представници Приштине игноришу легитимне представнике Срба на КиМ ?

Куртијеве изјаве су чак и радикалније од изјава које је давао у кампањи, али оне су са друге стране и одраз слабости. Након свих великих обећања из кампање, свестан да неће моћи да их оствари, Куртију је остало, нажалост, да по старом опробаном сценарију политичара из Приштине са поља економије, социјалне заштите, унапређења образовања за Албанце на Косову и Метохији, пажњу јавности скрене на поље популизма и напад на Србе и Српску листу користи да не одговори на захтеве сопствених гласача. Дубоко верујем да Албанци нису гласали за Куртија да би он показивао мишиће Србима на Космету, већ да би унапредио њихов живот, али то је нешто о чему би он и његови партијски функционери требали да брину. Намером да крши Устав који су Албанци сами донели, а којим се гарантује место у влади Српској листи, Курти само показује колико је празна његова прича о владавини права и поштовању закона, а његова прича о увођењу реципроцитета би требала да га забрине, јер то значи да би морао да спроведе договор о формирању Заједнице српских општина, пошто је српска страна своје обавезе из Бриселског споразума одавно испунила.

  • Уколико будућа владајућа коалиција албанских партија пређе са речи на дело и заиста укључи у владу Србе за које није нико гласао, какав је план Српске листе?

Српска листа је своје позиције унутар косовских институција добила гласовима српског народа, и ми не очекујемо поклон од било кога. Ми у ту Владу нећемо трчати, али знамо своја права која су прописана правним прописима. Уколико се Курти на све то оглуши онда се поставља питање шта ће урадити међународни ћутолози, пардон, представници у Приштини и како ће објаснити такво деловање, којим се дефинитино обесмишљава учешће на изборима, јер чему избори ако ће албански лидери у институције именовати своје миљенике који су на изборима добили 70 пута мање гласова од Српске листе. Р. К.

Подели на: